2021. április 13., kedd

ICH BIN EIN BERLINER

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: HEGYI IVÁN
2021.04.09.


„Döbbenet, a politikai véleménye miatt Petry Zsolttól megválik a Hertha” – adta hírül online kiadása főcímében a politikai sportújság.

Pedig a döbbenet más. Hogy ugyanez a lap, amelynek elvben semmi köze nem lenne a politikához, Gulácsi Péter korábbi nyilatkozatának egyetlen sort sem szentelt. A válogatott lipcsei kapusa, akit nem olyan régen az összes Bundesliga-labdarúgó, tehát pimf Neuer, Lewandowski, Thomas Müller, Dani Olmo közül a legjobbnak választottak, a következő nyilatkozatot tette közzé: „Minden embernek joga van az egyenlőséghez. Ugyanúgy, ahogyan minden gyereknek joga van boldog családban felnőni, alkossa azt a családot bármennyi, bármilyen nemű, bármilyen színű, bármilyen vallású ember. Én kiállok a szivárványcsaládok mellett! Szólaljunk fel a gyűlölet ellen, legyünk elfogadóbbak és nyitottabbak!”

Igazán emberi megnyilvánulás, a humánumon kívül semmi másról nem szól. Ám erről az állásfoglalásról Petry Zsolt, a Hertha kapusedzője úgy vélekedett a szintén messzemenően felebaráti Magyar Nemzet című napilapnak adott interjújában: „Hogy mégis mi késztethette Pétert arra, hogy kiálljon a homoszexuális, transzvesztita és egyéb nemi identitású emberek mellett, nem tudom. Én biztos, hogy nem kavartam volna fel az indulatokat az ő helyében.”

A tűnődő Petry egyebeket is megfogalmazott. Íme: „Nem is értem, hogy Európa hogyan képes morálisan ilyen mélyre süllyedni, mint ahol most van. A bevándorlás-politika nálam az erkölcsi leépülés megnyilvánulása. Olyan nemzeti értékek mentén folytassuk az életünket Európában, amelyeket hosszú évek alatt megtanultunk. Európa keresztény földrész, én nem szívesen nézem végig azt az erkölcsi leépülést, ami végigsöpör a kontinensen. A liberálisok felnagyítják az ellenvéleményeket: ha te nem tartod jónak a migrációt, mert rettentő sok bűnöző lepte el Európát, akkor máris rád sütik, hogy rasszista vagy.”

Na, ebben aztán nincs semmi humánus. A probléma tehát nem azzal van, hogy Gulácsi, illetve Petry melyik politikai oldalon áll – nem mellesleg Gulácsi politikai irányultságáról nem derült ki semmi, csak Petry szögezte le, hogy ő jobboldali „konzervatív” –, hanem azzal, hogy az egyik megszólalás mélységesen emberi, a másik meg egyáltalán nem az. A kettőt tehát nem közéleti hovatartozás alapján kell vizsgálni, pláne nem, ha nekünk ilyen nincs, mert eszünkbe sem jutott Horn-, Medgyessy- vagy Gyurcsány-gyűlésekre járni – szemben az Orbán Viktor-megmozdulásokon meg úgynevezett békemeneteken áhítatosan tobzódó véleményvezérekkel és vezérkövetőkkel –, de hát vannak Magyarországon sokmilliónyian, akik nem feltétlenül gondolják jónak azt sem, ha bármilyen rezsim előképe a zsidótörvények özönét alkotó és hatályba iktató Horthy-rendszer, amelynek önként hadat üzenő hadserege náci mintára tombolt-pusztított a megszállt keleti területeken.

Ez már valóban a döbbenet kategóriája...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.