2021. április 13., kedd

ITT AZ ÚJABB SZÁMLADRÁGÍTÁSI HULLÁM - HIVATALOSAN ALIG KERÜLNEK TÖBBE A PÉNZÜGYI SZOLGÁLTATÁSOK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.04.13.


A K&H és a Raiffeisen április elsejétől emelt díjain. Ugyanezt már korábban megtette az OTP, több bank pedig ezután lép. Bár a hivatalos statisztika szerint alig emelkednek a banki költségek, sokan ezt a saját bőrükön egészen másképp érzékelhetik.


Az elmúlt négy év alatt – számolta ki az Azénpénzem.hu a KSH hivatalos adataiból – a pénzügyi szolgáltatások mindössze mintegy 5 százalékkal drágultak. Ebben szerepet játszott, hogy 2019-ben kifejezetten díjcsökkenést jeleztek a statisztikusok. Ez az „áresés” abból adódhatott, hogy a 20 ezer forint alatti átutalásokat mentesítették a tranzakciós illeték fizetésének kötelezettsége alól. Azóta nem terheli illeték a magánszemélyek kincstárnál vezetett, állampapír-forgalmazás érdekében igénybe vett ügyfélszámlája és más számlavezetőnél vezetett fizetési számlája között lebonyolított fizetési műveletet sem. Mint akkoriban kimutattuk: a tehercsökkentést elég meglepő módon adták tovább ügyfeleiknek a bankok.

A bankszámlát használók többsége azonban elsősorban egészen biztosan nem emiatt érzi úgy, hogy jelentősen nő az a költség, amiért saját pénzét használni tudja. Az OTP március elsejétől szinte minden díját (közte a bankkártyákét is) 3,3 százalékkal emelte meg. Több olvasónk azt jelezte, hogy a Takarékbank az „egységesítés” jegyében (sok különálló takarékszövetkezetet olvasztottak be) csak jóval drágább számlacsomagot ajánlott fel neki a korábbinál. A K&H és a Raiffeisen április elsejétől emelt díjain, májustól pedig érkezik az általános díjemelés a CIB és az Unicredit ügyfeleinek is.

A CIB Eco bankszámla május 1-jétől mintegy 80 forinttal kerül havonta többe. Az eseti átutalás maximális díja 250 forinttal lesz majd magasabb. A banknál tulajdonképpen kivétel nélkül minden, beleértve persze a bankkártyákat is, drágul, de ennek mértéke általában nem egészen 3,3 százalékra rúg. Az Unicredit is az éves fogyasztói árindex mértékével megegyező díjemelést hirdetett meg május elsejével.

A díjemelések mértéke tehát évente 3 százalék feletti lehet, bár a drágulás a magasabb jövedelműek kevésbé sújthatja. Erre utalhat például, hogy a Budapest Bank (BB) Zéró csomagja nagyobb összegű jóváírás esetén 306, csekélyebbnél viszont 3220 forintba kerülhet havonta. A CIB Eco 2284 forint helyett kerülhet ilyenkor nullába. Szinte minden banknál van azonban díjkülönbség a beérkező jövedelemtől függően. A kifejezetten nagyon jól keresők pedig akár teljes egészében meg is úszhatják a költségeket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.