2021. április 8., csütörtök

MIÉRT IRIGYKEDÜNK AZOKRA, AKIK ELŐBB KAPTAK OLTÁST, MINT MI?

24.HU
Szerző: PÁL MÓNIKA
2021.04.08.


Ha ők megkaphatták, mi miért nem? – ezt érezheti most nagyjából másfél millió magyar, és ez természetes emberi reakció.

Orbán Viktornak nem sikerült teljesítenie a februári vállalását, ami szerint minden regisztrált megkapta volna az oltást húsvétra, de a beoltottak száma elérte a bűvös 2,5 milliót és április 7-én elkezdődött a fokozatos nyitás. Pedig nem teljesült maradéktalanul az az ígéret sem, hogy a nyitás kezdetéig minden 65 évnél idősebb hozzájut a vakcinához. Ugyanakkor egyre több fiatalt oltanak be, ezzel pedig egyre közelebb kerülünk a nyájimmunitáshoz és a járvány végéhez. Sokan mégis egy újfajta negatív érzést tapasztalhatunk meg: ez a vakcinairigység.

Sok országhoz képest tényleg jól állunk, magas a rendelkezésre álló oltások és a beoltottak aránya, mégis rengetegen érezhetik azt a napokban, hogy hátrányos helyzetbe kerültek. Nálunk egyelőre semmilyen előnyt nem élvezhetnek azok, akik megkapták a védettségi igazolványt, de egyes országokba már elvileg teszt nélkül utazhatnak. Németországban a beoltottak felmentést kapnak a korlátozások alól: például nem kerülnek karanténba a külföldi utazásokat követően. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara azt javasolja a kormánynak, hogy akik megkapták az utolsó adag oltást is vagy igazolni tudják, hogy védettek, jussanak hozzá a mások számára nem hozzáférhető szolgáltatásokhoz is.

Elképzelhető, hogy rövid időn belül előáll az a helyzet, hogy a lakosság kisebbik része előnyöket fog élvezni, és lesznek, akik hiába szeretnék beoltatni magukat, további várakozásra kényszerülnek. Ez pedig nagy eséllyel növeli majd az eleve meglévő feszültségeket, még akkor is, ha az ígéretek szerint a már regisztráltak (nagyjából 4 millióan) április végéig tényleg hozzájutnak az első oltáshoz.

Naivan azt hihetnénk, hogy az emberek örülnek, amikor a Facebookon vagy az Instagramon beoltott ismerősök növekvő arányával szembesülnek, de a helyzet egyáltalán nem ilyen egyszerű. Nem arról van szó, hogy ne tudnánk örülni mások boldogságának. Több mint egy éve élünk szorongásban, reménytelenségben, bizonytalanságban, meg vagyunk fosztva olyan dolgoktól, amik korábban az életünk természetes részei voltak. A vakcinairigység csalódottságot, a beoltottakkal szembeni dühöt és féltékenységet jelent. Haragszunk azokra, akik megkapták az oltást, de azokra is, akik visszautasították, miközben mi elfogadtuk volna a Szputnyikot is. Vannak, akik bármit megtennének, hogy vakcinához jussanak: egészségügyi dolgozónak hazudják magukat, vagy Szerbiában próbálnak oltást kapni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.