2021. május 28., péntek

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ

MAGYAR NARANCS
Szerző: Magyar Narancs
2021.05.26.


A SZERK.


A SZERK.
Talán a hörcsögöknél

Magyarországon messze a Pfizer koronavírus elleni vakcinájából adták be a legtöbbet, az Európai Járványvédelmi és Betegségmegelőzési Központ legfrissebb adatai szerint több mint 3 millió dózist.

A SZERK.
Hazai pályán

Karikó Katalin tudósi nagyságához kétség nem fér. Az ő döntő jelentőségű részvételével megalkotott, koronavírus elleni védőoltás világszerte emberek millióinak jelentett (jelent) biztonságot, emberek sokaságának mentette meg az életét. Az ő közreműködésével előállított vakcinában bíznak a legtöbben Magyarországon, s világszerte. Ezért őt mindenkor megkülönböztetett, vitán felüli tisztelet illeti.

EGOTRIP


VÁRADI BALÁZS
Csak semmi politika!
A vírus és az adatok

Milyen adatokat érdemes a lakosság elé tárni a vírus terjedéséről? A kérdés legutóbb akkor merült fel, amikor a kormány koronavírus-tájékoztatási központja az oltás hatásait egy olyan, millióknak kiküldött tendenciózus táblázattal illusztrálta, amelyből éppen csak a kulcsinformációk hiányoztak (az érintettek életkora, az oltás és a megbetegedés időpontjának viszonya stb.).

PUBLICISZTIKA


KAPRONCZAY STEFÁNIA
A közös erő
A régi és az új civilellenes törvényről

Az Országgyűlés 2021. május 18-án elfogadta azt a törvényt, amely – eleget téve az Európai Unió Bírósága által még tavaly júniusban hozott ítéletnek – hatályon kívül helyezte az ún. külföldről támogatott szervezetekről szóló törvényt.

TILLMANN J. A.
Mindenütt a spájzban
A kínai kolonizáció és a helyi kollaboránsok

„Aki igazán ért a hadviseléshez, úgy foglalja el az idegen városfalat, hogy nem ostromolja meg – írja Szun-ce –, így fegyverek alkalmazása nélkül is biztosítani tudja magának az előnyöket. Ez a csellel való támadás törvénye.”

BELPOL


INTERJÚ
„Megmenthetnék a vasművet”
Kálló Gergely (Jobbik) országgyűlési képviselő a Dunaújvárost sújtó kormányzati intézkedésekről

Milliárdos bevételektől esne el a jövőben Dunaújváros, ha Iváncsa és Rác­almás területén – Gödhöz hasonlóan – különleges gazdasági övezetet hozna létre a kormány. Kálló Gergely, a térség országgyűlési képviselője szerint szimpla politikai bosszú áll a javaslat mögött. A politikust a Dunaferr-botrányról is kérdeztük.

MILLIÓKÉRT TERJESZTIK A FACEBOOKON A FIDESZ-PROPAGANDÁT
Alsó hangon

Philip, a patrióta lerántja a Gyurcsány-leplet; A kopasz oszt – a közösségi médiába fizetett politikai hirdetések formájában ömlenek a milliók az ellenzék lejáratását célzó propagandaanyagokra és arra, hogy növeljék Orbán támogatottságát a fiatalok körében.

AZ ORSZÁGOS ROMÁN ÖNKORMÁNYZAT SZABÁLYTALANSÁGAI ÉS BELSŐ HARCAI
Mi a román ma?


Szabálytalan pályázati végeredmény, törvénysértő kinevezés, belső harcok, a Békés Megyei Kormányhivatal beavatkozása nyomán törvényességi felhívás – mindez egyszerre jellemzi a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatát. A honi román közösséget továbbra is sújtja az etnobiznisz.

KARÁCSONY GERGELY OKTATÓI-KUTATÓI PÁLYÁJA
A buborékon kívül

Bár a kormánymédia botcsinálta oktatónak nevezi, egykori hallgatói és volt kollégái tehetséges kutatóként és inspiráló tanárként emlékeznek Karácsony Gergelyre.

KRITIKA


RÁDIÓ
Lépés a korral
Friderikusz Podcast

„Az utóbbi időben egyre gyakrabban az jutott az eszembe, mi lenne, ha végre azzal foglalkoznék, ami tényleg érdekel” – e felvezetéssel indította útjára április végén a valahai televíziós műsorvezető az online videó-, illetve podcastsorozatát. A cím persze önmagában nem sokat árul el. Friderikusznak az elmúlt harminc évben nagyjából minden műsorát Friderikusznak hívták. Ugyanakkor felmerül, ha „végre” azzal akar foglalkozni, ami tényleg érdekli, akkor eddig vajon mivel foglalkozott?

KÖNYV
A megélt gondolat embere
Kis János: Szabadságra ítélve

A Kis János válogatott művei című sorozat újabb kötete azon beszélgetésekből készült, amelyeket Kis 2009 és 2017 között folytatott Meszerics Tamás és Mink András történészekkel. (Meszerics 2014-től az LMP képviselőjeként az Európai Parlamentben dolgozott, s már csak elvétve vett részt ezeken a találkozókon.) A könyv huszonhét fejezete Kis János pályáját a rendszerváltásig tárgyalja, de röviden szó esik az azt követő, sőt a jelen időszakról is.

KÖNYV
Hogy volt ennyi ideje?
Christopher Hogwood: Händel

Az angolul immáron több ki­adást megért mű hazai megjelenése egyértelműen hiánypótló gesztus. Egyáltalán: időszerű irodalom Händelről alig volt elérhető eddig.

TORRENTMOZI
Kiment a hidegre
Dominic Cooke: The Courier

Épp ráfordultunk a hatvanas évekre, Hruscsov fenyegetőzik, a hidegháború dúl, de a brit golfpályák fűvének nincsen párja. Ha az atomháború ki is irtja az emberiséget, na bumm, egy jó kis golf és utána egy ital a klubban bárkit jobb kedvre deríthet.

SZÍNHÁZ
A túlvarázsolt kastély
Závada Péter: A széplélek

Hattyúkirály, Mesekirály, Őrült Lajos: II. Lajos bajor király árulkodó ragadványnevei. A történet az ő életrajzából indul ki. Apjának, II. Miksának határozott pedagógiai elképzelései voltak a királyi sarjak neveltetését illetően, belefért az éheztetés, a hideg vízben fürdetés, a fizikai erőszak.

FILM

INTERJÚ
„Most éppen így”
Kocsis Ágnes filmrendező

A héten mutatják be harmadik nagyjátékfilmjét, az Édent. Egy magányos nőről szól, aki betegsége miatt él teljes elszigeteltségben, még az utcára is csak ormótlan védőruhában léphet ki. Noha a filmnek most, a járvány idején különös aktualitása van, a forgatókönyv már tíz éve készült, és a forgatás is a pandémia előtt zajlott le.

KÉPZŐMŰVÉSZET

INTERJÚ
„Nem hiába rollerezünk”
Virág Judit műkereskedő, galerista

Tovább bővült a Virág Judit Galéria. A névadó társtulajdonossal beszélgettünk a műtárgypiac helyzetéről, a kortárs művek felértékelődéséről, a hazai múzeumok vagy az MNB gyűjteményépítéséről, de szóba került az is, miért adja át a stafétát a lányának.

ZENE

INTERJÚ
„24 órás szolgálat”
Palotai Zsolt DJ

Hatvanadik születésnapját ünnepli a szakma nagy öregje, aki több mint harminc éve, a Tilos az Á megnyitóján állt először a pult mögött. Mára viszont szinte teljesen a perifériára szorult, elmondása szerint már a járvány előtt is úgy érezte magát, mintha karanténban lenne.

MI A KOTTA?
Hogy szoktak itt brácsázni?

Klasszikus zenei programajánló a 2021/21. hétre

RÉS A PRÉSEN
„Augusztus végén hajóra szállunk”

Bacsó Kristóf zenész, zeneszerzővel beszélgettünk.

SORKÖZ


INTERJÚ
„Kozmopatrióta és lokálpolita vagyok”
Balla D. Károly író

2017-ben döntötte el, nem használ többé ly-t az írásaiban. Tréfának indult, de azóta is tartja magát ehhez. A kárpát­aljai írót hagyománytiszteletről, a nyelv védelméről és az ukrajnai nyelvtörvényről kérdeztük. Írásban válaszolt.

VISSZHANG

VISSZHANG: LEMEZ
Paul Weller: Fat Pop (Volume I)

A modfaternek becézett Paul Weller nem az a típus, aki kertészkedéssel töltötte a lockdownt: mindössze tíz hónappal legutóbbi lemeze után máris új anyaggal jelentkezik.

VISSZHANG: KÖNYV
Shona Innes
A család olyan, mint egy süti; Az élet olyan, mint a szél

Sokféle családdefiníció létezik. A gond akkor kezdődik, amikor a szó akarva-akaratlan kirekesztő címkévé válik.

VISSZHANG: LEMEZ
Chai: Wink

A négytagú japán női zenekar eddigi pályafutása maga a tündérmese, jeles dance-punk elődöket megidéző, energikus zenéjük pár év alatt levette a lábáról a világ furapop-rajongóit.

VISSZHANG: FILM
A halottak hadserege

A zombifilmek királya, George A. Romero négy éve halott, a felé intézett főhajtás Zack Snyder részéről pedig csak úgy lehetne még tiszteletteljesebb, ha a főcímben maga a Mester tűnne fel, amint jellegzetes szemüvegében egy szuperlassításban kitépi valamelyik szerencsétlen gigáját.

VISSZHANG: KÖNYV
Vida Kamilla
Konstruktív bizalmatlansági indítvány

A fiatal szerző költészete akkora távolságokat jár be a magyar kultúrán belül, hogy azt egy ván­dor­albatrosz szárnyfesztávolságához lehetne hasonlítani.

VISSZHANG: FILM
Oxigén

Az eddig főleg horrorban utazó Alexandre Aja (Magasfeszültség, A sziklák szeme, Szarvak) legújabb sci-fije csak egyszer nézhető darab, ez esetben viszont kiválóan elszórakoztatja nézőjét.

VISSZHANG: LEMEZ
Víkingur Ólafsson: Re­flections


A The New York Times kritikusa által „Izland Glenn Gouldjának” nevezett harminchét éves, Reykjavíkban született zongoraművész az utóbbi esztendők egyik nagy felfedezettje.

VISSZHANG: FILM
Nő az ablakban

A címbéli nő Amy Adams, és ha ő néz ki egy – földi halandó számára nem is e világi – New York-i brownstone épület ablakából, hogy fényképezőgépével kémlelje a szomszédokat, az már félsiker, gondolhatnánk.

INTERAKTÍV

Szüret 2021/21.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

Egy hét kultúra 2021/21.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt.

Egy hét tudomány 2021/21.

Rövid hírek: vírus, vulkánkitörés, hurrikán és mindenféle istencsapása. Plusz izgalmas tudományos felfedezések.

TÉVÉSMACI
De, lóverseny!

Amikor Sztupa és Troché utánozták egymást, a különbség ég­re kiáltott.

LÉLEK

COVID-TÖRTÉNET, BOLDOG BEFEJEZÉSSEL
A jó szó gyógyít

Van abban bármi meglepő, hogy ha egy beteghez szeretettel szól a családja, ő ettől jobban lesz? A hétköznapi életben nincs. És egy intenzív osztályon? Az orvosok közül is sokan úgy gondolják, hogy ennek nincs is értelme, hisz a beteg úgysem hallja. Az alábbi történet rácáfol erre.

TUDOMÁNY


INTERJÚ
„Túlnyomórészt munkások”
Olivier Wieviorka történész, az École normale supérieure professzora a francia ellenállásról

Franciaországban az ellenállást a II. világháborút követő évtizedekben a náci megszállók elleni nagy nemzeti összefogás hősies mozgalmaként ünnepelték. A későbbi történeti kutatások aztán erősen árnyalták ezt a képet. A korszak egyik legismertebb kutatóját a május 27-i ünnep, az ellenállás nemzeti napja alkalmából kérdeztük.

BŰN

AZ INTERNET BUGYRAI
Lámpással a sötétben

A dark web azokat a helyeket jelöli az interneten, ahová nem látnak be a keresők, nem tévednek be véletlenül a hétköznapi felhasználók. A net sikátorairól, feketepiacairól van szó, az olyan, állam elől elzárt területekről, amelyek a kiberdisszidenseknek nyújtanak menedéket.

ORVVADÁSZAT JÁRVÁNY IDEJÉN
Lövöm a rigót

A természetvédelmi szakemberek szerint a járvány alatt felvirágzott az orvvadászat, még ha a rendőrségi statisztikák ezt nem is igazolják. Mi hajtja a vadorzót, és miért nehéz lefülelni?

GASZTRO

ÉTEL, KIHORDÓ
Senbazuru Bistro


Japánban a szerencsét nem a malac túrja ki, hanem az ezer évig élő darumadár hozza, a senbazuru kifejezés is ehhez kötődik.

CHILI&VANÍLIA
Tőtikék

Töltött karalábélevél citromos-joghurtos karalábémártással

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.