2021. június 4., péntek

MORÁLIS, ELVI ÉS POLITIKAI ÜZENETET KÜLDÖTT FERENC PÁPA ORBÁNNAK

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2021.06.04.


„Morális, elvi és politikai üzenete van annak, amit a pápa tesz vagy nem tesz, amikor egy pápa ellátogat egy ország fővárosába, akkor rendre találkozik az ország vezetőivel” – szögezte le portálunknak Gábor György. Annak kapcsán kerestük meg, hogy egy katolikus lap szerint Ferenc pápa őszi budapesti látogatása során nem kíván találkozni sem Orbán Viktorral, sem Áder Jánossal. A vallástörténész szerint ebben nincs új, a katolikus egyházfő már márciusban jelezte, hogy ugyan el kell jönnie Magyarországra a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjére, de nem országlátogatásra jön, s azonnal tovább is utazik Pozsonyba. A pápa és környezete szerint Orbán „a törzsi katolicizmust” és – Putyinnal, Trumppal és Hszi Csin-Pinggel együtt – az elutasítandó populizmust és szuverenizmust képviseli. Mindenesetre Orbánnak a választások előtt jól jött volna néhány jó fotó a pápával.


A Blikk írta meg a tekintélyes amerikai katolikus lap National Catholic Register cikke alapján, hogy sem Áderrel, sem Orbánnal nem akar találkozni Ferenc pápa, amikor Budapestre jön szeptemberben, a nemzetközi kongresszus zárómiséjére. A pápa mindössze három órát tölt majd Magyarországon, s innen Szlovákiába utazik, ahol két-három napot fog eltölteni, s ez a lap szerint hatalmas pofonnal ér fel. A katolikus lap úgy tudja, hogy a magyar kormány kitartóan invitálja személyes találkozóra a pápát, de az államfőnél tett látogatásnak normális esetben egyébként is „a csomag részének” kellene lennie egy ilyen utazás esetében.

Mit jelent ez, milyen hatásai lehetnek ezeknek az elmaradt találkozóknak, ha egyáltalán? – kérdeztük Gábor Györgytől. A vallástörténész szerint Ferenc pápa már korábban előrevetítette, s így nincs igazán újdonság abban, hogy úgy látogat el Budapestre, hogy ne férjen bele a protokolláris vizit az ország vezetőinél, de attól még az üzenete nagyon fontos. „Morális, elvi és politikai üzenete van annak, amit a pápa tesz vagy nem tesz” – szögezte le. Ez esetben annak, amit nem tesz, hiszen amikor egy pápa ellátogat egy ország fővárosába, akkor találkozik az ország vezetőivel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.