2021. június 26., szombat

MUNKAHELYTEREMTÉS HELYETT HAVEROKNAK MENTEK A MILLIÁRDOK

SZABADEUROPA.HU
Szerző: KELLER-ALÁNT ÁKOS
2021.06.25.


Több szempontból is tanulságos az a gyorsan felfüggesztett pályázat, ahol a kiíró igazgatóhelyettesének üzlettársa, kormányközeli cégek és a leggazdagabb magyarok nyertek, akiknek nem ártott a járvány. Többen most vágnak bele az idegenforgalomba, vendéglátásba 
állami támogatással.

Munkaerő-bővítés volt a célja annak a pályázatnak, amelyet az OFA Nonprofit Kft. írt ki év elején. A pályázatot aztán idő előtt lezárták, pedig ki sem osztották a teljes, rendelkezésre álló összeget. A győztesek között ott van az OFA igazgatóhelyettesének üzlettársa, fideszes jelölt és önkormányzati képviselő, többen a leggazdagabb magyarok közül, de több Fidesz-közeliként számontartott vagy Kósa Lajossal jó kapcsolatot ápoló cég. A pályázaton tehát nem a Fidesz első vonalába tartozó cégek voltak a befutók, hanem az a másod-harmad vonal, amelynek megtartása különösen fontos a kormánypártnak. A pályázaton nyertes cégeket egyáltalán nem érintette rosszul a koronavírus-járvány, sőt. Több cég a pályázaton elnyert pénzből kezdene vendéglátó vagy idegenforgalmi tevékenységbe, ami beigazolja azokat a várakozásokat, hogy a segítség nélkül maradó, ezért a járvány miatt csődbe jutó éttermek, panziók helyére kormányközeli vállalkozók igyekeznek, állami segítséggel.

Az OFA Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. február elsején írt ki pályázatot. Az Innovatív munkahelyek, képzett munkaerő biztosítása mikro-, kis- és középvállalkozásoknál címet viselő program célja, hogy a támogatott társaságok fejlesztésével több és képzett munkaerőt tudjanak alkalmazni. Az elosztani tervezett 4,7 milliárd forint forrása a Nemzeti Foglalkoztatási Alap, valamint a (koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére létrehozott) Gazdaságvédelmi Foglalkoztatási Alap volt. Ahogy a nevükből is következik, e költségvetési alapok célja, hogy „biztosítsa a foglalkoztatási és képzési aktív eszközök működtetéséhez, a szakképzési és felnőttképzési támogatásokhoz, a bérgarancia-támogatásokhoz szükséges pénzügyi forrást”.

A pályázat egy hónapig futott volna, ám két hét után felfüggesztették, és a pályázati dokumentáció is eltűnt az OFA honlapjáról. A Szabad Európához ekkor jutottak el olyan információk, hogy érdemes a pályázatra odafigyelni, mert várható, hogy Fidesz-közeli cégek fognak nyerni, amelyek nem pont a kiírásban megjelölt célra költik majd a pénzt. Egy kft. nevét is közölték velünk még az eredményhirdetés előtt – ez a cég valóban fent van a nyertesek listáján. Az OFA csak közérdekű adatigénylés után küldte meg ezt a listát és a nyertes pályázatok rövid leírását. Igen tanulságos lista, elsősorban a következők miatt:

Összesen 2,9 milliárd forintot osztottak szét a nyertesek között, messze elmaradva a 4,7 milliárdos keretösszegtől. Nem érthető tehát, hogy miért kellett gyorsan lezárni a pályázatot.

A 36 nyertes cég közül legalább 25-nél találtunk konkrét fideszes kötődést vagy egyéb furcsaságot. Ez a 25 cég nyerte el a támogatások nyolcvan százalékát, összesen mintegy 2,3 milliárd forintot.

A pályázaton nyertes cégek szinte mindegyike jobban teljesített 2020-ban, mint az azt megelőző években, a koronavírus-járvány gazdasági hatásai tehát nem jelentkeztek náluk.

A nyertesek több mint egyharmada, 13 cég debreceni vagy hajdúszoboszlói kötődésű. Itt rendre felbukkant a volt polgármester, Kósa Lajos neve is.

További sajátossága a listának, hogy több vállalkozás is olyan tevékenységbe kezdene az elnyert pénzből, amivel korábban egyáltalán nem foglalkozott, ez a tevékenység többnyire a vendéglátás, szálláshely-szolgáltatás. Ez pedig arra utal, hogy beigazolódhatnak azok a félelmek, amelyek szerint a koronavírus-járvány miatt állami támogatás híján tönkrement vállalkozók helyére Fidesz-közeliek kerülhetnek, állami segítséggel.

A nyertesek között megtalálható:

- a pályázatot kiíró és elbíráló OFA igazgatóhelyettesének, Mátyus Máténak az üzlettársa;

-a furcsa közbeszerzéseket kiíró, majd egy hatalmas közbeszerzést egy Tiborcz- és egy Mészáros-érdekeltséggel közösen elnyerő Csendes Richárd;

- az egyik leggazdagabb magyar, Herdon István;

- az egyik leggazdagabb magyar család, az Ináncsy tagja, aki egy korábban kiszivárgott levél alapján „tett gesztusokat” a Fidesz felé;

-a Törökországban is gazdagnak számító Özyer család egyik Magyarországon is terjeszkedő tagja;

- több, trafikot üzemeltető vállalkozás;

- számos Fidesz-közeliként számontartott társaság;

- a Debreceni Egyetem HÖK-vezetésébe bekerülő, majd az egyetem alapítványba szervezését megszavazó Szikszai Tamás Géza;

- fideszes önkormányzati képviselő;

- Fidesz támogatta képviselőjelölt;

- önkormányzati bizottság korábbi fideszes delegáltja;

- a Kósa Lajos feleségét óbudai lakáshoz juttató építési vállalkozó családjának új cége;

- olyan vállalkozó, aki két cégével is támogatáshoz jutott ezen a pályázaton.

Listánkban azokat a nyerteseket soroljuk fel részletesen, amelyeknél fideszes kötödést találtunk, vagy a pályázatban egyéb furcsaságot láttunk – például épp a pályázat kiírásakor bővítették tevékenységi körüket. A pályázatok rövid összefoglalói szó szerinti idézetek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.