2021. június 26., szombat

KOVÁCS ÁGNES: AZ UTCA DÖNT, VAGY A SZAVAZÓFÜLKE?

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2021.06.26.


„Ma már nem beszélhetünk az országgyűlésről, mint önálló szervről, mert voltaképpen semmi egyebet nem tesz, mint szolgai módon végrehajtja a kormányzati akaratot. Egyszerűen mindenfajta érdemi vita és kontroll nélkül törvénybe foglalja mindazt, amit a végrehajtó hatalom szeretne. Az AB-nek lehetne esélye arra, hogy egyedileg vizsgálva, kiszűrje azokat a jogszabályokat, amelyek durván megsértik az alkotmányosság alapjait. Az alkotmánybírók viszont asszisztálnak ahhoz, hogy a hatalom egyetlen politikai erő kezében összpontosuljon, azaz létrejöhessen a hatalom kizárólagos gyakorlása” – nyilatkozta a Hírklikknek Kovács Ágnes alkotmányjogász. Azt is elmondta, hogy nagy ellenzéki győzelem esetén akár szét is eshet a Fidesz, de azt is, hogy ma azt sem tudjuk, lehetségese-e győznie az ellenzéknek – választások útján.


Vörös Imre a héten, a Népszavában megjelent írásában ismét megfogalmazta azt a gondolatát, hogy mivel a magyarországi rendszert nem jogállami módszerekkel építette ki a Fideszt, le lehet azt bontani, nem jogállami lépésekkel. Mit gondol erről?

– Jogászként, természetesen, elképzelhetetlennek tartom, hogy a történet ne jogállami módszerekkel érjen véget. Kivéve, ha a mai ellenzék győzelme nem politikai verseny útján következik be, hanem forradalmi megmozdulás eredményeképpen. Ha azonban azzal a forgatókönyvvel számolunk, hogy lesznek választások, és a választásokon a jelenlegi hatalom elveszíti a vezető szerepét, és egy új kormány alakul, akkor a fennálló rendszert csak jogállami eszközökkel lehet átalakítani és demokratizálni. De ehhez mindenekelőtt tisztázni kell a jogállam fogalmát...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.