2021. július 16., péntek

ÁTJÁTSZOTT VÁSÁRCSARNOK: SZABADULNAK AZ ÖNKORMÁNYZATOK A PIACAIKTÓL

NÉPSZAVA
Szerző: SZALAI ANNA
2021.07.16.


Egymás után három kerület is úgy döntött: külsős cégre bízza vagy eladja az önkormányzati piacot. Kettő NER-közeli kézbe került, a harmadik még kiadó.


Nagyot szólt a nyári politikai uborkaszezonban az ellenzéki Niedermüller Péter (DK) vezette erzsébetvárosi önkormányzat döntése, amely szerint 10+5 évre szóló bérleti szerződést kötnek a Klauzál téri vásárcsarnok Gasztro Marketté átalakítására. Két olyan társasággal állapodtak meg, amelyek a bulinegyed Fogas–Instant néven ismert szórakozóhely-komplexumának érdekeltségi körébe tartoznak. A fővárosi vendéglátós élet egyik legmeghatározóbb figurájához, Szini Bélához köthető cégekkel – az Andrássy 52 Bar Kft.-vel és a Pontoonka Group Kft.- vel – egyébként még az előző, fideszes vezetés kötött az önkormányzatra nézve igen előnytelen szerződést, ezt tárgyalták újra és egészítetenék ki az átalakítási tervekkel Niedermüllerék. 

A piac masszívan veszteséges. Ennek egyik oka, hogy a 2015-ben meglehetősen kétes minőségben, 2 milliárdért felújított műemléképületben működő piac karbantartási és üzemeltetési költsége jóval több, mint korábban, a bérlőktől szedett bérleti díj nem fedezi a kiadásokat. Ráadásul a vevőkör is nagyon meggyérült az elmúlt években, sok kereskedő a bulinegyed vendéglátósainak beszállítójává vált, vagy még azelőtt lehúzta a rolót, hogy az átalakítás terve megszületett volna. A bérleti díj emelése így szóba sem jöhet. 

A gazdasági kényszerpálya mellett az ellenzéki többségű testület megörökölte a kormánypárti elődök által 10+5 évre kötött bérleti szerződéseket is, amelyeket csak nagyon alapos indok esetén lehet felmondani. Ilyen lehetne a bérleti díj tartozás – ismerte el a Népszavának Bárdi Zsuzsanna (Momentum) alpolgármester. Csakhogy a fent említett két cég a szerződésbontás előtti utolsó pillanatban mindig fizet annyit, hogy a felszólítás-fizetési meghagyás játszma újrainduljon. Az előző kormánypárti kerületvezetés a földszinti közös területre kötött használati szerződésben lehetővé tette, hogy délután hattól este 11-ig rendezvényeket tartsanak. Az előző ciklusban az erre alapozó Gasztro Market koncepció is elkészült, sőt a fűtő-hűtő rendszer felújításának terveit is megrendelték, de a fideszes vezetés nem akart a választások előtt botrányt, így a döntést a 2019-es voksolás utánra halasztották...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.