2021. július 16., péntek

A MULTIMILLIÁRD EURÓS ÜZLET, AHOL AZ IDŐSEK ÉLETE A TÉT

TELEX
Szerző: KÁLMÁN ATTILA
2021.07.16.


Hogyan lesz bomba üzlet az európai szinten is vészesen alulfinanszírozott idősellátásból? Miközben Magyarországon tragikus állapotban van az idősotthoni ellátás, Európa-szerte hatalmas profitot termelnek ebből multinacionális cégek. A helyzet visszássága, hogy ezeknél a cégeknél éppen abból lesz nyereség, hogy gyakran méltatlan körülményeket teremtenek mind az időseknek, mind a dolgozóknak. Az ellátásból sokszor elhanyagolás lesz, mert a főleg kelet-európai ápolókra akkora terhet pakolnak a munkáltatók, amit alig bírnak el. Az Investigate Europe nyomozása.

Gerda Kroll időskorára vak és cukorbeteg lett, a családja már nem tudott róla gondoskodni, ezért 2013 márciusában egy észak-nyugat-németországi idősotthonra bízták. Az otthonba lépve egy zongora, virágok és növények fogadták a látogatókat, akár csak egy hotel lobbyjában, emlékezett vissza Margret Stehmeier, Gerda Kroll lánya. 2014 őszén azonban eltűnt a zongora és a növények, a falakat pedig lecsupaszították. Ekkor vette át az otthont a francia Orpea, Európa legnagyobb, idősgondozásban utazó multija.

Kilenc gondozó gyorsan felmondott, a helyükre ideiglenes alkalmazottakat vettek fel. „Eltűnt az emberi oldala az otthonnak. Az ellátás színvonala egyre rosszabb és rosszabb lett” – idézte fel Margret. Jól emlékszik rá, amikor először találkozott az új stílussal: korábban csevegtek vele a gondozók, az orpeás időkben már csak azt látta, hogy rohannak ápolttól ápoltig frusztráltan, kapkodva és csapkodva.

Általánossá vált a munkaerőhiány, egyszer a betegfelvételt is befagyasztották: hiába voltak üres ágyak, nem tudtak elég gondozót alkalmazni, mesélte Margret, akit megdöbbentett, hogy egyszer arra ért be látogatóba, hogy egy mentálisan teljesen tiszta férfi üvöltött, hogy senki nem foglalkozik vele, nem teszik tisztába. Amikor legközelebb ment, a férfi ismét üvöltött, de akkor már a rendőrséget is kihívta.

2019 nyarára Gerda állapota tovább romlott, egy törött csigolya miatt az idős vak nő már csak tolószékkel tudott közlekedni. Komoly fájdalmaira rengeteg gyógyszert kapott, de tartotta magát, amennyire tudta. Ősszel elkapott egy hasmenéses vírust is: „Az anyámat nem mosdatták és nem gondozták. Szörnyű felfekvése lett” – emlékezett vissza a lánya, aki már csak az édesanyja halála után látta a testén a tenyérnyi nyílt sebet a keresztcsontján. „Gyerekem, már nem bírom tovább” – mondta Margretnek az anya, ami után meg is emelték a fájdalomcsillapító-adagját.

Az idős nő a kínok miatt megtagadta az evést és az ivást, egy szombati napon, 2019. november 30-án hunyt el az idősotthonban. Margretet csak hétfőn értesítették levélben, amihez mellékeltek egy fotót, amit az otthon egyik dolgozója készített az idős nőről a halála előtt. Margret azt mondta, a mai napig sírva fakad, ha erre gondol: „Embertelen az a szenvedés, amit az édesanyámnak át kellett élnie”. Az Orpea elismerte, hogy az eset miatt belső ellenőrzést folytattak. Nem tártak fel semmilyen hibát vagy hiányosságot...

ITT OLVASHATÓ

LEGFRISSEBB HÍREK A TELEXEN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.