2021. július 17., szombat

HARMADIK KÖR, NEGYEDIK HULLÁM

NÉPSZAVA
Szerző: DANÓ ANNA
2021.07.17.


A kormány áthárítja az újabb oltás megválasztásának felelősségét azokra az orvosokra, akik pénteken hallottak először erről a feladatukról.


Nehéz két hét előtt állnak az oltásszervezők, ha teljesíteni akarják Orbán Viktor miniszterelnök pénteken bejelentett céljait. A kormányfő ugyanis azt mondta: a kormány lehetővé teszi a koronavírus elleni harmadik oltás felvételét augusztus 1-től. A harmadik oltás felvételére – tette hozzá – a második után négy hónappal lesz lehetőség, de ettől orvosi javaslatra el lehet térni. Az is az orvos döntésétől függ, hogy kit, mivel oltanak. 

A bejelentés egyik legnagyobb kérdése az: a döntési joggal felruházott orvosok mi alapján javasolhatják majd bárkinek, hogy a második oltás után mikor kaphat harmadikat és az milyen típusú legyen? Szabadon kell dönteniük vagy kapnak szakmai protokollt? A háziorvos vagy az oltópontokon dolgozó doktor dönthet majd erről? Lapunk ezeket a kérdéseket is megpróbálta tisztázni, megkerestük a humántárcát és az operatív törzset is, ám csak annyit írtak: a részletekről időben adnak tájékoztatást. Kérdéseinket feltetettük egy nagyobb kórház oltópontján és érdeklődtünk háziorvosoknál is. A legtöbben azt válaszolták: péntek reggel, a miniszterelnöktől hallottak először arról, hogy lesz ilyen feladatuk. A kórházi oltópont vezetője abban bízott, hogy mivel augusztus elsejéig még van két hosszú hét, addig talán minden részlet kiderül...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.