2021. augusztus 4., szerda

HÁROM ORSZÁG KIVÉTELÉVEL ÚJRA LEHET LEVELEKET KÜLDENI A VILÁGBA

TELEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2021.08.04.


Szokott leveleket küldeni Iránba, Jemenbe, a Gázai övezetbe vagy éppen Szomáliába? Valószínűleg nem, mert hiába vannak ott közeli cimborái, a posta fel sem veszi az olyan küldeményeket, amelyek célba juttatása akadályba ütközik. A Covid alatt volt olyan időszak, amikor tételesen fel kellett sorolni, hogy egyáltalán hova lehet levelet küldeni, de mára a helyzet normalizálódott.


2021-ben alighanem viszonylag természetesnek vesszük, hogy a világ össze van kapcsolva (ahogy az angol mondja: connected). Vagyis el tudjuk érni egymást. Azt gondoljuk, hogy nem lehet gond bárkivel telefonon beszélni, bárhova emailt írni vagy éppen levelet küldeni.

Ez nagyjából így is van, a világ döntő részével könnyű kapcsolatba lépni, az állampolgárok részesei a globális közösségnek, kevés olyan hely van (Észak-Korea talán az egyetlen állam, amire ez biztosan igaz), amelyik ebből az egészből teljesen kimarad. Igaz, ehhez hozzátehetjük, hogy van néhány erősen autoriter állam, ahol ugyan talán felhívhatjuk, elérhetjük a helyieket, de könnyen lehet, hogy ezzel egy életre az állam és a helyi szolgálatok kitüntetett figyelmével is megajándékozzuk őket...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.