2021. augusztus 6., péntek

SZABAD SZEMMEL: ORBÁN LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE TETTE TÖNKRE A DEMOKRÁCIÁT - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.08.06.


A CNN szerint ha Amerika megszűnik demokrácia lenni, akkor az valószínűleg pont úgy történik majd, ahogy Magyarországon. Lapszemle
.

CNN

A kommentár szerzője bevallja, hogy semmi kedve Tucker Carltonról írni, de kénytelen, mert nem lehet csak úgy túllépni azon, hogy a héten Budapestről sugárzott műsorfolyamban kedvező színben tüntetik fel az autokrata Orbán Viktort. Ennek alátámasztására ez elemzés idézi a véleményt, miszerint a tévés személyiség egyértelműen értésre adta: a miniszterelnök keménykezű politikája kell a republikánusoknak. Azaz amit Carlton csinál, az fontos mérföldkő a párt számára a tekintélyelvűség felé vezető úton.

Ami ezt az összefogást különösen dermesztővé teszi, az az, hogy Magyarország azt a demokratikus visszalépést jeleníti meg, amitől a nemzetközi együttműködés teoretikusai már igencsak féltek. Orbán lépésről lépésre tette tönkre a demokráciát. Azaz ami van, azt nem lehet hirtelen fellángoló forradalom eredményének tekinteni, fokozatosan ment végbe. És ha Amerika megszűnik demokrácia lenni, akkor az valószínűleg pont úgy történik, ahogy Magyarországon.

Carlton két napja is ajnározta a magyar vezetőt, ezúttal a keményen bevándorlás-ellenes politika miatt. A CNN ugyanakkor megszólaltatja Kaszparovot, aki szerint a tévés szakember azért ment Magyarországra, mert elégedetlen Trump eredményeivel és akart látni egy sikeresebb modellt. Biztos, hogy jó pár hasznos ötlettel tér haza, mármint hogy miként kell szétverni a független bíróságokat, támadni a szabad sajtót és manipulálni a választásokat. Washington Post

A gyerekek kerültek az amerikai jobboldal által gerjesztett kulturális háborúskodás kellős közepébe, mert a konzervatívok szerint a liberálisok gyűlölik a kicsiket. Ezt igazolta, amit Carlson nyomott ez ügyben Budapestről, miközben nem győzte halálra dicsérni a tekintélyelvű rezsimet. De már korábban is áradozott Orbánról, amiért az több gyerekvállalására ösztökéli a családokat. Nem az illegális bevándorlóktól várja a nemzet sorsának jobbra fordulását, hanem mindenféle kedvezményekkel növeli a lélekszámot.

És pont ez az, amiért az amerikai tévés kiáll az orbáni politika mellett, mármint hogy az bástya a bevándorlók egyre népesebb hordáival szemben. Úgy hogy két napja a műsor arra összpontosított, Magyarország miként tartja féken a mocskos idegeneket, miközben gazdasága viszonylag kicsi és mindössze 10 millióan lakják. Ám ha tényleg el vagy szánva, hogy megvéded nemzeted a pusztulástól, akkor kemény és igazságtalan támadások várnak rád: azt mondják rólad, hogy tekintélyelvű vagy, meg fasiszta” – mennydörögte a műsorvezető.

Hát, nem – reagál a Washington Post. Merthogy Orbánt azért nyilvánítják autoriternek, mivel eltéríti az országot a demokráciától, ez teljesen bizonyított. Valójában tekintélyuralma alátámasztására utasítja el a bevándorlást. Carlson azért áradozik a magyar családpolitikáról, mert úgy véli, hogy nem kell annyi bevándorló, ha Amerikában elég gyerek születik. Az ő szemében az igazi amerikaiakat tudatosan váltják fel idegenekkel. És ha Magyarország úgy kénytelen megvédeni magát, hogy közben autokrácia lesz, abban meg mi a rossz? Tehát mindenki látja ezek után, hogy mi a tét?

BBC

Carlsonnak nagyon tetszett, amit a magyar-szerb határon látott, amikor helikopterrel körbevitték a térségben. Szerinte azt Amerikában is meg kellene csinálni, csupán akarat szükséges hozzá. Majd lelkendezett Orbán Viktorról, mondván, hogy az nem engedi meg a lakosságcserét. Vagyis, hogy a magyarokat egyszer s mindenkorra olyanokkal váltsák fel, akiket senki sem hívott és illegálisan érkeztek az országba. Majd nehogy félreértés legyen, mire is gondol, gyorsan ellentétbe állította Budapest és Washington politikáját.

A műsorvezető Orbán szempontjából jókor érkezett, mert a Fideszre kemény választás vár. Az ellenzék azzal vádolja, hogy eltorzítja a demokráciát, illetve hogy az anyagiakkal az oligarcháknak, valamint saját embereinek kedvez. Emellett felmerült, hogy a rendszer ellenzékiek, újságírók megfigyelésére használta a Pegasus kémprogramot. A Bizottság pedig felfüggesztette a járvány után létrehozott gazdasági alap megnyitását, mert előbb határozott intézkedéseket kíván látni a korrupció ellen.

A magyar vezető azonban imádja a harcot és ebben Carlson a legújabb befolyásos szövetségese. A KESMA orgánumai dicshimnuszokat zengenek a vendégről. Az nem marad adós, amikor olyanokat mond, hogy Orbán a demokráciát védi kiszámíthatatlan milliárdosokkal, civilekkel és bizonyos nyugati kormányokkal szemben. A jogállamért küzd, mert ezek az erők el akarják azt temetni.

Az amerikai konzervatív populisták számára Magyarország példa, hogy lehet jól csinálni a jobboldali politikát. Beleértve a sajtószabadság korlátozását, a bevándorlás elvetését, a hagyományos családi értékek hirdetését, az etnonacionalista politikát, a tudomány és a nemzetközi együttműködés híveinek visszaszorítását. Ez az, amit a republikánusok is hirdettek Trump idején.

És itt a magyarázat arra, hogy Carlson mit keres Budapesten. Ösztökéli azt a provokatív politikát, amit az előző amerikai elnök is képviselt. Mivel Trump népszerűsége erősen visszaesett, ideológiai támaszainak most a legvalószínűtlenebb helyeken kell remény után kutatniuk.

Süddeutsche Zeitung

A jobboldali-konzervatív Tucker Carlson Budapestről van oda egy utópiáért, amelyből szerinte az amerikai csak tanulhatnak. A műsorvezető igazából két arcot váltogat, amikor a kamerák elé ül, vagyis meglehetősen szűk a színészi repertoárja. Vagy döbbent-agresszív képet vág, vagy teljesen elégedett. De hiszen csepűrágó, akinek az a feladata, hogy esténként biztosítsa a konzervatív amerikaiakat: nincs semmi baj a nézeteikkel.

Most éppen Budapestről végzi a dolgát, egy olyan országban, amelynek megítélése szerint modellül kell szolgálnia Amerika számára. Ömleng a csodálatos Magyarországról, dokumentumfilmet ígér erről a nagyszerű nemzetről. Majd fellép az 1,7 milliárd dollárral megtámogatott Mathias Corvinus Collegium rendezvényén – a rendszer konzervatív káderképzőjéről beszélünk – írta a minap a New York Times.

Olyan kérdésekkel kíván foglalkozni az előadásban, mint a magyar beutazási politika, a járvány ellen alkalmazott stratégia, valamint a baloldal támadása az alapjogok ellen. Szerinte ez ügyben Magyarországon sokkal jobb a helyzet, mint az USÁ-ban. Előtte ugyanezzel a lendülettel még arról beszélt, hogy mások minden kritika nélkül tudósítanak egyes országokról. De a látogatás csúcsa az lesz, amikor meginterjúvolja Orbánt. Aligha kétséges, hogy ehhez a barátságos-elégedett orcát ölti majd fel.

Frankfurter Rundschau


A német zöldek egyik vezető EP-képviselője attól tart, hogy Orbán Viktor újabb EU-s pénzeket sikkaszt el, csak ezúttal a gazdasági segélycsomagból. Daniel Freund, aki a korrupció szakértője, élesen bírálta a Bizottságot, amiért az jóformán ölbe tett kézzel nézi, miként éleződik ki Magyarországon drámaian a jogállami válság. Szerinte Brüsszelben nincs meg a politikai akarat, hogy megálljt parancsoljon a fejleményeknek.

Merthogy az unió végrehajtó testülete csupán az ősszel akarja megkezdeni a vizsgálatot az ügyben, be kell-e vetni az Orbán-kabinet ellen az új jogállami mechanizmust. Ám ez akkor már túl késő lesz, ezért a törvényhozó arra szólít fel, hogy a szervezet azonnal állítsa le az újjáépítési támogatások folyósításának előkészítését. Freund egyúttal felhívta a német kormányt, hogy fokozza az magyar miniszterelnökre gyakorolt nyomást. Mert ha nem történik valami záros határidőn belül, akkor a magyar politikus uniós forrásokból biztosítja be választási győzelmét. Ehhez azonban az EU semmiképpen sem nyújthat segédkezet.

Adatai szerint Magyarországon az uniós pénzek 20-30 százalékát lopják el, ami évente egymilliárd eurót jelent. És akkor a rezsim kapna még 7,2 milliárdot a mentőcsomagból, miközben nagy a veszély, hogy Orbán ezt az összeget is lenyúlja.

Kurier

A szlovén kormányfő is beállt a lengyel és magyar vonalra: most már ő is kétségbe vonja az uniós jog elsőbbségét. Azaz szembeszáll Brüsszellel. Jansa ugyanis kijelentette a lengyel hírügynökségnek adott nyilatkozatban, hogy az uniós szabályok a nemzeti törvények fölött állnak, de nem írják felül a tagállamok alkotmányát. Továbbá egyetlen uniós intézmény sem kényszeríthet rá semmit sem a kormányokra, ha az adott kérdés ellentmond az alaptörvénynek.

Brüsszel, illetve Budapest és Varsó jogállami viszályára utalva, a szlovén politikus történelmi okokra hivatkozva megértést kért egyes tagok álláspontjának, ideértve az igazságszolgáltatást. Ám erre sem az EU, sem az Európai Bíróság nem kapható. Jansa viszont ily módon ugyanazt hangoztatta, mint a nemzeti-konzervatív magyar és lengyel vezetés, amikor tisztogatást hajtott végre a bíróságoknál.

FAZ

A lap szerint a dél felől érkező menekültek ugyanazt az utat használják, mint korábban és ez visszahozza az emlékezetbe a 2015-ös válságot. Akkoriban Orbán Viktor látszólag becsukta a Magyarországra vezető kaput, Kurz pedig – még külügyminiszterként – azzal büszkélkedett, hogy összehangolt regionális lépéseknek köszönhetően, lezárult a migránsok számára a nyugat-balkáni átjáró. Ám mostanában megint egyre több lépnek – javarészt magyar területről – osztrák földre, illegálisan.

Közülük idáig 16 300 embert fogtak el, de nagy a látencia. Tavaly ez a szám egész évben 21 700 volt. Az idén 10 500-an kértek menedéket. Az osztrák kormány szerint a fejlemény mögött jórészt embercsempészek állnak, ezért ezeket a bandákat kell mindenekelőtt kiszűrni. Tagjaik közül ez évben már több mint 200-an kerültek rendőrkézre. A migránsok ugyanakkor nem annyira jelentenek célpontot, mert ők előbb-utóbb úgy is közlik, hogy menedékért folyamodnak.

A burgenlandi tartományfőnök, a korábbi védelmi miniszter élesen bírálta a Kurz-kabinetet, mondván, hogy az bagatellizálja a helyzetet. Nem tanult semmit a múltból, nem készült fel a helyzetre. Nem ez az első eset, hogy a szociáldemokrata Doskozil jobbról próbálja előzni a Néppártot.

FT

A vezércikk úgy értékeli a belorusz vezetés legújabb rémségeit, hogy az ország immár teljes mértékben haramia állam lett és a Nyugatnak meg kell hallania az ellenzék felhívásait: keményebb szankciókat kell hoznia. Az atlétanő menekülése olyasmi, amit inkább a 64-es tokiói olimpia kapcsán lehetett volna elképzelni. De alighogy menedéket kapott a lengyel követségen, Kijevben felakasztva találták az egyik emigráns ellenzékit, a nyomozás gyilkosság gyanújával folyik.

És akkor még ott volt a májusi gépeltérítés – így nem kérdés, hogy Lukasenko lator államot hozott létre Európa szívében. A futónő története olyan, mintha a szovjet időkben játszódna: a közösségi hálón panaszkodott az edzőire, erre fel a csapatvezetők megpróbálták feltuszkolni a minszki járatra, mondván, hogy igen rossz érzelmi-mentális állapotban van.

Az is a múltat idézi, hogy a nemzeti Olimpiai Bizottság elnöke a diktátor fia. A sportolók vezető szerepet vállaltak a tiltakozásban, amikor kiderült, hogy az államfő elcsalta a választásokat. A keménykezű reakció erősödő paranoiára utal a hatalom részéről. Bírálók azt mondják ugyanakkor, hogy a megtorló intézkedések csupán Putyin ölelő karjába terelik Lukasenkót, a nép viszont a rövidebbet húzza.

A nyugati országoknak nem szabad tovább tűrniük a nép sanyargatását, a törvény semmibevételét. Tanácsos, ha az EU tovább megy ez ügyben, mint az USA és Nagy-Britannia és nem csupán tisztségviselőket, hanem olyan ágazatokat is tilalmi listára tesz, mint az olajipar és a kálisógyártás, mert mindkettő jelentős exportbevételek hoz a rendszernek. Három évtizeddel a Berlin fal leomlása után, a belarusz rezsim történelmi anomáliának látszik. Népe viszont megérdemli, hogy a Nyugat rákényszerítse Lukasenkót: végre hallja meg az üzenetet, amit a szavazópolgárok tavaly nyáron küldtek neki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.