2021. szeptember 11., szombat

9/11: A FUNDAMENTALISTA ANTILIBERÁLIS GYŰLÖLET NYITÁNYA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.09.11.


Szeptember 11-e huszadik évfordulóján igyekeznek mérleget vonni mindenfelé: miért történt, mit jelent, mi változott meg? A hidegháború véget ért, győzött a liberális demokrácia és a szabadság, nem volt alternatívája az emberi jogokra épülő demokráciának, ami élhető életet, a mindennapokban érzékelhető szabadságot, kreativitást, boldogságot és fejlődést jelentett. Annak árnyoldalaival együtt, szeretik hozzátenni a szorongók, a fundamentalisták, a szabadságnál mindig valami fontosabb értéket gondolók, az állandó pesszimisták és rosszindulatú károgók. Miért, nem igaz? De igaz.

Árnyoldalai ugyanis mindennek vannak. Ha csak az árnyoldalakat szednénk össze, akkor helyeselnünk kellene a szeptember 11-i tökéletesen értelmetlen tömeggyilkosságot és nekünk kellene azt végrehajtani. De aminek a nevében elkövették az árnyoldalak miatti “büntetést”, ott csak árnyoldalak vannak. Semmi nincs a hamis és hazug ideológián kívül, ami jó lenne. A szabadság, amit ma szeretnek a szitokszóvá gyalázott liberalizmusnak mondani, találkozott szembe a fundamentalista ideológiák, az antiliberális gyűlölet valóságával. Szeptember 11 után ez erősödött meg a világban.

Orbán Viktor is szeptember 11 terméke, ha úgy tetszik. Az összes antiliberális, szabadság-elllenes, fundamentalista, vallásos ideológia, amelynek nevében a frusztrált gyűlölet a szabadság ellen tör, ugyanabban a logikában gyökerezik. Az amerikai jobboldal akkor kezdett elindulni a szélsőjobboldal felé, ahova ma már megérkezett. 9/11 után az iszlám fundamentalisták ellen fundamentalisták harcoltak, a keresztény fundamentalisták próbáltak bosszút állni, mert ez Amerikát sértette. De a keresztény antiliberalizmus az amerikaellenes iszlám fundamentalisták ideológiájához közeledett.

Nem véletlen, hogy Pat Robertson, az akkoriban virágzó fundamentalista evangéliumi keresztény mozgalom egyik legtekintélyesebb vezetője és hírhedt hamis prófétája (lásd meg “700-as Klub” az ATV-n) Amerikát tette felelőssé szeptember 11 tragédiája miatt. Megtalálta a közös gyökereket az iszlám és a keresztény fundamentalizmus között: a szeptember 11-i támadást akár ő vagy fanatikus hívei is végrehajthatták volna, mert Isten “igazságos” büntetésének tartotta azt. Ez a sötétség vezetett el Trumphoz.

Ez a hazugság legalább olyan kiforgatása a kereszténységnek, mint az iszlám terrorizmus a muszlim vallásnak. Ábrahám fogalmazta meg Sodoma elpusztítása előtt, hogy vajon elpusztítja-e az Isten az igazat is, az ártatlant is, a bűnösökkel. A válasz pedig az volt, hogy nem. Isten kimentette az igazakat. A WTC barbár lerombolása során meghalt csaknem 3 ezer áldozat, mind bűnös lett volna, és valamennyien homoszexuálisok? Mert a republikánusoknak szavazatokat szállító, korrupt evangéliumi keresztény szélsőjobboldal már akkor is ezzel indokolta a szeptember 11-i terrortámadást.

De ha Istennek ezek a módszerei a bűnös ember megváltoztatására, akkor miért áldozta fel saját Fiát, hogy az emberek ne a büntetés, az ítélet és a félelem miatt próbáljanak jók lenni, és Ádámtól örökölt, velük született bűnös természetüket kordában tartani, hanem a kegyelem, az irgalom, a szeretet, az ingyen kapott megigazulás által. Az Isten jósága, ami megtérésre indít a Biblia szerint, a törvény haragot nemz, ellenállást szül, az ítélet várása nem tesz jobbá. Éppen ezzel más a kereszténység, mint az erkölcsközpontú önmegváltó hamis vallások. De a kereszténységet is hamisítják.

Szeptember 11-e már rávilágított arra, hogy az amerikai fundamentalista kereszténység hasonló úton jár, mint az iszlám fundamentalizmus. Ugyanúgy gyűlöli a liberális demokráciát, az emberi és a polgári jogokat, a szabadságot. Ennek csúcspontja lett éppen 9/11 huszadik évfordulójának évében a január 6-i Capitolium elleni támadás, amely a szeptember 11-i pusztításhoz hasonló okok miatt végrehajtott terrortámadás volt. De ezt már nem idegenek, hanem amerikaiak intézték saját szabadságuk, nemzetük ellen. Szeptember 11-e és január 6-a a közös gyökerek miatt összeér...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.