2021. szeptember 15., szerda

AZ ISZTAMBULI EGYEZMÉNY RATIFIKÁLÁSÁVAL CSÖKKENTHETŐ LENNE A DUNAKESZI MÉSZÁRLÁSHOZ HASONLÓ ESETEK SZÁMA

MÉRCE
Szerző: LEHOCZKI NOÉMI
2021.09.14.


Vasárnap Dunakeszin egy 54 éves férfi végzett családjával és magával. A férfi, aki nem csak egykori párját, de saját gyermekét is meggyilkolta, érvényes vadászpuskaengedéllyel rendelkezett és láthatáson volt a gyermekénél a gyilkosság előtt. A nők elleni erőszakkal foglalkozó szakemberek szerint szigorúbban kéne vizsgálni, ki kaphat kapcsolattartási jogot, és nem csak akkor kéne megvonni a láthatást az apától ha gyermekbántalmazás gyanúja áll fent, hanem akkor is, ha a férfi nőbántalmazó, mivel az utóbbi gyakran maga után vonja az előbbit.

A dunakeszi eset a fegyvertartási engedélyről is kérdéseket vet fel, azért, mert a dunakeszi férfihoz hasonlóan az idén júniusban nőgyilkosságot elkövető szegedi férfi szintén érvényes fegyvertartási engedéllyel rendelkezett.

Kérdésünkre Spronz Júlia, a PATENT Egyesület munkatársa emlékeztetett, hogy a két évvel ezelőtti győri gyermekgyilkosságok esetében is nőbántalmazás előzte meg a gyermekgyilkosságot, az apa mégis megőrizhette láthatási jogát. Tehát amint a győri eset is mutatja, a kapcsolattartási jog vizsgálatánál azt is figyelembe kéne venni, bántalmazta -e a férfi volt partnerét. „Nagyon tipikus rendszerhiba, ami történt” – véli Spronz Júlia, aki szerint Magyarországon a bírósági joggyakorlatban az apa kapcsolattartáshoz való jog felülír minden biztonsági-védelmi előírást.

A PATENT álláspontja, hogy a bíróságnak kockázatmérést kellene végeznie a kapcsolattartási jog megítélése előtt. A civil szervezet egyik módszertani segédanyagában 26 kérdés szerepel, amely alapján nagy valószínűséggel megállapítható, hogy erőszak-elkövető -e egy férfi. Ezek között a kérdések szerepel egy olyan is, hogy „Fenyegette-e Önt valaha fegyverrel?”.

Egy olyan koncepcióváltásra lenne szükség tehát Magyarországon, amely előnyben részesíti a családon belüli erőszak áldozatainak védelmét a szülő láthatási jogával szemben. Ehhez viszont figyelembe kéne venni, hogy a bántalmazók gyakran csak a partnerükkel szemben erőszakosak az együttélés során, míg a gyerekkel szemben inkább csak a szétköltözés után kezdenek erőszakosak lenni.

„Egy gyereknek nem feltétlenül apára vagy két szülőre van szüksége, biztonságra van szüksége, és bántalmazásmentes életre. Azt egy bántalmazó szülő nem tudja neki megadni.” – véli a PATENT szóvivője...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.