2021. szeptember 29., szerda

BEJÁRTUK A VADÁSZATI KIÁLLÍTÁST: BIZARR SZOBROK, KEVÉS LÁTOGATÓ, KOVÁCS ZOLTÁN A VIZSLÁIVAL

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ZSILÁK SZILVIA
2021.09.29.


Megnéztük az 55 milliárd forintból megújult budapesti Hungexpót, ami a 17 milliárdos vadászati kiállításnak nyújt otthont három héten keresztül. A 240 millió forintba kerülő bőgő szarvasbikával együtt összesen hat Szőke Gábor Miklós-alkotást számoltunk össze, sőt, 16 híres magyar vadásznak is szobrot állított egy másik művész. Az Egy a természettel leginkább csak egy hangzatos mottó maradt, de cserébe volt kétfejű őz, vérrel megfröcskölt vaddisznó, egy gigantikus teremben pedig közel kétezer trófeát akasztottak ki. A vadászatnak fontos szerepe van a vadpopuláció kordában tartásában, de a jelenlegi vadgazdálkodás elég messze van az ideálistól. A hazai vadászat átpolitizáltságának kiváló lenyomata a kiállítás, ahol hírességeket szpottoltunk: L. Simon Lászlót a vadburgerező előtt, Kovács Zoltánt pedig a két vizslájával kaptuk lencsevégre. Az eredeti elképzelésekhez képest 44-szeresére drágult kiállítás nem valószínű, hogy visszahozza az árát, a solymászbemutatón pedig csak egy falunapnyi ember ücsörgött.


Szombaton elstartolt az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás, ezért vasárnap kilátogattunk megnézni, hogy mi valósult meg a közpénzmilliárdokból megújult budapesti Hungexpón.

44-szeres drágulás: 388 millió helyett 17 milliárd lett

Az elmúlt időszakban számos cikket írtunk a kiállítás előkészületeiről, és annak milliárdos költségeiről, amit az adófizetők álltak. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes 2017-ben írta alá a 2021-es vadászati kiállításról szóló megállapodást a nemzetközi vadászszervezettel, amiben az állt, hogy a kormány 387,5 milliót költ az eseményre az elkövetkező években.

Négy évvel később tudjuk, hogy ez a pénz csak arra elég, hogy a NER kedvenc szobrásza elkészítse a bőgő szarvasbika szobrát, és hogy két évig fizessék a fejesek bérét. A szombati megnyitón Kovács Zoltán elmondta, hogy a kiállításra összesen 17 milliárd forintot költöttek. Kovács, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár egyben a kiállítás kormánybiztosa is, és szenvedélyes vadász.

A fővároson kívül Hatvanban, Keszthelyen és Vásárosnaményben is szerveztek programokat, a vidéki helyszíneken is jelentős beruházások előzték meg az eseményt...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.