2021. szeptember 9., csütörtök

ÍME A SZÉLSŐJOBBOS ULTRÁK, AKIK BAJBA KEVERTÉK A MAGYAR VÁLOGATOTTAT

TELEX
Szerző: Michael Colborne - Bellingcat
2021.09.09.


A szeptember 2-i, magyar–angol világbajnoki selejtező előtt a magyar szövetségi kapitány azt nyilatkozta, támogatja, hogy az angol játékosok térdeléssel tiltakozzanak a rasszizmus ellen. „Remélem, hogy ez nem fog megtörténni”, mondta Marco Rossi, amikor arról kérdezték, mi lesz, ha a magyar szurkolók egy része rasszista botrányt csinál. „De ha mégis így lesz, akkor az angol játékosok mellett leszünk.”

A magyar szurkolótábor egy kicsi, ám hangos része nem hallgatott Rossira. Amikor a kezdőrúgás előtt az angol játékosok letérdeltek, hangos füttykoncert fogadta őket. Miután Raheem Sterling megszerezte Angliának a vezetést, poharakkal dobálták meg a lelátónak arról a részéről, ahol a legnagyobb magyar szurkolói csoport, a Carpathian Brigade ultrái is ültek. Több jelentés szerint majmokat utánozva huhogtak is az angol fekete játékosoknak, többek közt Sterlingnek.

Persze az angol szurkolók sem mennek a szomszédba némi rasszizmusért, mint azt például 2021 júliusában láthattuk, amikor az angol válogatott kikapott Olaszországtól az Európa-bajnokság döntőjében. A feldühödött szurkolók az interneten estek neki saját játékosaiknak rasszista gyalázkodásokkal. Angol klubmeccseken is előfordult már, hogy kifütyülték a rasszizmus elleni demonstrációként letérdelő játékosokat. Kezdetben a brit miniszterelnök Boris Johnson és belügyminisztere, Priti Patel sem határolódott el a 2020-as Európa-bajnokságon a térdelést kifütyülő szurkolóktól.

De a magyar szurkolói kemény mag is sokat tett már azért, hogy hírhedtté váljon. Az európai futballszövetség, az UEFA 100 000 euróra és két zárt kapus meccsre büntette a magyar szövetséget a budapesti és müncheni Eb-meccseken egyes szurkolóktól látott rasszista és LMBT-ellenes viselkedés miatt. Mivel a szeptember 2-i magyar–angol meccs világbajnoki selejtező volt, a nemzetközi szövetség, a FIFA joghatósága alá esett az ügy, a korábbi UEFA-büntetést tehát nem érinti...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.