2021. szeptember 9., csütörtök

VITA A PERIFÉRIÁN: ÖSSZECSAPTAK A NÓGRÁDI 1-ES VÁLASZTÓKERÜLET ELLENZÉKI JELÖLTJEI

HÍRKLIKK
Szerző: CZÉKMÁN BENDEGÚZ
2021.09.09.



Tovább dübörög a Partizán előválasztási vitasorozata, az ellenzéki jelöltek ezúttal Nógrád megye 1-es számú egyéni választókerületében csaptak össze egymással. Az észak-magyarországi megye székhelye, Salgótarján mellett Bátonyterenye és Pásztó, valamint még 44 kisebb település tartozik a választókerülethez, amely az ország egyik leghátrahagyottabb térségének számít.

A vitát így elsősorban gazdasági kérdések dominálták, szó volt a rozsdaövezeti hagyatékkal járó kihívásokról, az alacsony bérekről és a szociális védőháló hiányáról Magyarországon. A vita résztvevői Gulyás Márton moderálása mellett arra keresték a választ, hogyan akadályozható meg a térség további lecsúszása.

Annak ellenére, hogy a választókerület központjában, Salgótarjánban már 2014 óta a Magyar Szocialista Párt adja a polgármestert, a korábbi választási eredmények alapján a körzet nem számít az ellenzék számára legkönnyebben nyerhetők közé.

Azonban az sem segítette az ellenzék esélyeit a legutóbbi, 2018-as országgyűlési választásokon, hogy a több erős induló miatt szétaprózódtak a szavazatok. A Fidesz-KDNP jelöltje Becsó Károly így 47,34%-os eredménnyel is elvihette a körzetet, miközben a jobbikos Cseresznyés István (22,22%), az LMP által támogatott akkori pásztói polgármester, Dömsödi Gábor (16,31%), a DK-s színekben induló, de az MSZP-Párbeszéd szövetség támogatását is élvező Kovács Zsolt (8,92%), valamint a momentumos Tóth Csaba (0,62 %) együttes támogatottsága szűken ugyan, de meghaladta a kormánypártok jelöltjéét (az ellenzéki összefogásban résztvevő pártok 2018-as jelöltjei összesen 48,07%-ot szereztek).

A 2019-es önkormányzati választásokon az országban sok más helyhez hasonlóan a kelet-nógrádi körzetben is közösen indultak az ellenzéki pártok, ami az öt évvel korábbi salgótarjáni siker megismétlését vonta maga után, azonban a Fidesz megőrizte Bátonyterenyét és Pásztót.

Az idei előválasztáson az ellenzéki szavazók három aspiráns közül választhatják ki azt, aki szerintük a legalkalmasabb kihívója lehet a kormánypártok jelöltjének. Az ellenzéki jelöltek sorban a következők:...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.