2021. szeptember 27., hétfő

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: mancs.hu
2021.09.22.


A SZERK.


A SZERK.
Sorok a szabad választásért

67 ezren adták le a szavazatukat hétfőn, az ellenzéki előválasztás első teljes napján. Egy sima hétköznap ez hatalmas szám lenne; most nehéz megítélni, mennyit is jelent valójában, mert szombaton már volt egy, az informatikai rendszer leállása miatt hamar félbeszakadt napja az előválasztásnak, így előfordulhat, hogy a hétvégén hoppon maradt választók emelték meg a hétfői részvételt.

A SZERK.
Mit tettél a pénzemmel?

A múlt pénteken a Nemzeti Színházban a VII. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó keretében a milánói Change Performing Arts társulat előadta Robert Wilson világhírű rendező világhírű produkcióját, Szophoklész Oidipuszát.

PUBLICISZTIKA


FEKETE ÉMI
A bizonytalanság tudománya
Az orvosi bizonyítékokról – válasz Betlen Annának

Betlen Anna a nemváltoztatás és transzmozgalom kritikusaként minősítette a nemi egyedfejlődésről, az interszexualitásról, valamint a nemi átalakító kezelések egyes egészségügyi kérdéseiről szóló írásaimat. Bírálata szerint „nagyrészt fikciókra, tisztázatlan, átgondolatlan állításokra” alapoztam tételeimet.

BELPOL

INTERJÚ
„Semmit sem tesznek a jelenléti oktatásért”
Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) választmányi tagja

A negyedik járványhullám elején egyre több iskolai megbetegedésről érkezik hír, a kormány azonban visszatartja az információkat, és a hatásköröket is elvette az intézményektől. Nagy Erzsébet nyugdíjazás előtt álló biológia–német szakos tanárt, a PDSZ országos választmányának tagját a pedagógushiányról is kérdeztük.

SZTRÁJK UTÁNI ELBOCSÁTÁSOK A MAKÓI GUMIGYÁRBAN
„Kellett nektek pattogni”

A makói gumigyári munkások tavaszi sztrájkjával buszvezetők, tanárok, börtönőrök, köztisztviselők is szolidarizáltak. A cégvezetés meghátrált, visszaállította a régi kollektív szerződést. Júliusban aztán létszámcsökkentés kezdődött, s az jellemzően azokat érintette, akik részt vettek a sztrájkban.

ELSŐFOKÚ ÍTÉLET LAGZI LAJCSI ÁRAMLOPÁSI ÜGYÉBEN
Kerülő vezetékek

A Budaörsi Járásbíróság 2 év 10 hónap börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélte Galambos Lajost. Az elsőfokú ítélettel vélhetően belátható időn belül lezárulhat az az immár hat éve tartó büntetőeljárás, amelyet „Lagzi Lajcsi áramlopásaként” emlegetnek.

FILM

JANCSÓ MIKLÓS 100
Ismétlő órák

1921. szeptember 27-én született Jancsó Miklós, a magyar mozgóképkultúra sokat vitatott főalakja. Legfőbb ideje, hogy utánanyúljunk, amíg nem távolodik túl messzire.

TÉVÉSMACI
Lótávolság

Amikor Sztupa és Troché Paládi Győzőt figyelték, egy dolgot nem értettek csupán, de azt sehogy sem, hiába is törték a fejüket.

KRITIKA

FILM
Kosztümben
Enyedi Ildikó: A feleségem története

A Füst Milán-regény adaptálásával régi álmát valósítja meg a hosszú kihagyás után a filmezéshez a fesztiváldíjakkal elhalmozott, Oscar-jelölt Testről és lélekről című filmmel visszatért, ekként nagyobb s drágább tervek megvalósítására jobb eséllyel pályázó Enyedi Ildikó.

KÖNYV
Az a két shilling
Zadie Smith: Menekülés New Yorkból

A szerző új könyvében 19 kisebb fesztávú, változatos narrációjú szöveget találunk.

KIÁLLÍTÁS
Álljunk meg egy szóra!
Tomeishi/Megállító kő/Stop stone

Husz Ágnes keramikusművész 1994 óta él és dolgozik Japánban. A Tomeishi-projekt, egy nemzetközi színtérre tervezett utazó kiállítás tavaly debütált Tokióban. A budapesti helyszínre érve az anyag már olyan friss és helyspecifikus darabokkal is bővült, amelyek a nyáron készültek Kecskeméten, a Nemzetközi Kerámia Stúdióban.

LEMEZ
Az örök másodikok
Manic Street Preachers: The Ultra Vivid Lament

Hiába számít Wales legsikeresebb együttesének a Manic Street Preachers, a top pozíció eddig csak egyszer, a This Is My Truth Tell Me Yoursszal jött össze nekik a brit albumlistán, és annak is már 23 éve.

SZÍNHÁZ


ZSINÓRPADLÁS – SZÍNHÁZI MELLÉKLET
„A reményről szólnak”
Robert Wilson színházrendező

Oidipusz-átirata nyitotta meg a VII. Madách Nemzetközi Színházi Találkozót. Az előadásról távol maradt, helyette közleményben ítélte el a fesztivált vezető Vidnyánszky Attilát és a kormányt, az SZFE „modellváltása” miatt. A színházi világ meghatározó alkotójával Zoomon beszélgettünk.

ZSINÓRPADLÁS – SZÍNHÁZI MELLÉKLET
Bohém, díszsírhellyel
A 150 éve született Baumann Károly emléke

A magyar és egyszersmind a magyar nyelvű könnyű műfaj hős pionírja volt. Baumann Károlyról, a közkedvességű kupléénekesről közteret vagy művészeti díjat ugyan nem neveztek el, de szilvóriumot igen.

ZSINÓRPADLÁS – SZÍNHÁZI MELLÉKLET
„Remélem, vicces”
Rainer-Micsinyei Nóra színész

Humor, irónia, szokatlanság keveredik az alakjában. Kaposváron végzett, tagja volt Bodó Viktor társulatának, majd szabad­úszóként számos – főleg független – produkcióban dolgozott, amelyek közül talán A halál kilovagolt Perzsiából volt a legki­emelkedőbb. Útkeresésről, stand-upról, és az egykori SZFE-ről is beszélgettünk.

ZSINÓRPADLÁS – SZÍNHÁZI MELLÉKLET
„Két évig pihentem”
Bán János színművész

Lassan negyven éve a Katona társulatának tagja. Most leg­újabb bemutatója, a Káli holtak kapcsán kérdeztük a hosszú szériákról, a pihenésről és a színház szerepéről.

ZSINÓRPADLÁS – SZÍNHÁZI MELLÉKLET
Szörnyeink
Térey János: Káli holtak

Ritkán fordul elő, hogy epikus mű színházi adaptációja nem hagy hiány­érzetet maga után. A Káli holtak ilyen, sőt a feldolgozás bizonyos értelemben meg is haladja az alapjául szolgáló regényt, de legalábbis megoldásokat kínál a szöveg vélt vagy valós problémáira.

ZSINÓRPADLÁS – SZÍNHÁZI MELLÉKLET
„Mintha egy démon”
Emiliano Pellisari rendező, koreográfus

A római székhelyű NoGravity Company alapítója egyedülálló összművészeti előadásokat hoz létre saját fejlesztésű színházi gépek és koreográfiai technikák segítségével. A társulat a megújult Budapesti Őszi Fesztiválra, a Dante halálának 700. évfordulójára tervezett Infernóval érkezik, hogy háromdimenziós koreográfiával, repülő táncosokkal és káprázatos jelmezekkel repítsenek el minket a barokk kor illúziószínházába.

ZSINÓRPADLÁS – SZÍNHÁZI MELLÉKLET
„Ilyen még nem volt”

Horváth Csaba rendező-koreográfus

ZSINÓRPADLÁS - SZÍNHÁZI MELLÉKLET
Snoblesse Oblige 2021/38.

Színházi programajánló

RÉS A PRÉSEN
„Nem jó a közhangulat”

Bíró Árpád Levente író

VISSZHANG


VISSZHANG: KONCERT
Jamie Winchester

Kétszeri halasztás után tudták megrendezni az 50. születésnapinak szánt koncertet, így az a furcsa helyzet állt elő, hogy a főhős időközben 51 éves is elmúlt.

VISSZHANG: LEMEZ
Patti Smith: Live at Electric Lady

„New York olyan, mint egy szellemváros. Csendes és üres minden. De egyre melegszik az idő, ezért az az érzésem, az embe­rek hamarosan ismét az utcákon lesznek” – nyilatkozta tavaly májusban a költő-énekes lapunknak.

VISSZHANG: LEMEZ
Telemann: Kettős- és hármasversenyek

A magdeburgi születésű Georg Philipp Telemann, minden idők legtermékenyebb zeneszerzőinek egyike Bach és Händel kortársa volt.

VISSZHANG: KÖNYV
Pass Andrea: Eltűnő ingerek – és más színdarabok

A szerző válogatott drámáinak cím­adó darabja egy gyógyíthatatlan betegség stációin vezet végig, Pass Andrea egy zavarba ejtően személyes témát, édesapja jó húsz évvel ezelőtti elvesztését a kamasz lány szemszögéből dolgozta fel.

VISSZHANG: KÖNYV
Margaret Wilkerson Sexton: Az újraálmodók

Három női sorsot, három idősíkot fon össze mesterien a regény.

VISSZHANG: FILM
’85 nyara

Két ifjú szív egymásra talál.

VISSZHANG: TÉVÉSOROZAT
Y: The Last Man

Brian K. Vaughan és Pia Guerra képregénye már régóta mozgóképre kívánkozott: a kérdés csak az, hogy nem késett-e el kissé a streaming nyújtotta disztópiadömpingben ez a sorozat.

VISSZHANG: FILM
Kuponkirálynők

„Amióta csak az eszemet tudom, kuponozó akartam lenni” – képzeljük csak el a Nagymenők nyitányát, de úgy, hogy az ajtót nem egy csomagtartóba rejtett áldozat, hanem a vasárnapi újságból ránk meredő akciós szelvény rúgja be.

INTERAKTÍV

Egy hét kultúra 2021/38.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2021/38.


Rövid hírek: feket lyuk, vulkán, pingvin...

Szüret 2021/38.


Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

ZENE

MI A KOTTA?
Úriember módjára

Klasszikus zenei programajánló a 2021/38. hétre

BŰN

CSALÁDI TRAGÉDIA DUNAKESZIN
Összeomlás

Szorongás, hárítás, a kontroll elvesztése miatt érzett düh: ezek örvénye vezethetett a szeptember 12-i dunakeszi vérfürdőhöz, amelyben egy elvált férfi halálba vitte volt családját. A tragédiának voltak előjelei, de korábban vér nem folyt – és ilyenkor megáll a magyar hatóságok tudománya.

TUDOMÁNY

COVID-FERTŐZÉS UTÁNI BETEGSÉGEK
Valamit itt felejt

Minél több idő telik el az első, második, harmadik hullám óta, annál több esetben derül ki: a koronavírus okozta elváltozások sokszor nem csak a negatív vírustesztig tartanak.

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Szőlőszezon

Szőlős tabulé és tárkonyos-mézes szőlősavanyúság

KERTÉSZ LESEK
Groenk Deli

Étterem a Velencei-tónál

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.