2021. szeptember 27., hétfő

IVÁNYI GÁBOR GYÜLEKEZETE AZ ÖTÖDIK LEGNAGYOBB EGYHÁZ, MÉGSEM LEHET EGYHÁZI STÁTUSZA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.09.25.


A Magyar Hang érdekes összeállítást közölt az egyszázalékos adófelajánlások alapján, amelyből megállapítható az egyes egyházak nagysága és társadalmi támogatottsága. A törvényalkotók annak idején az állami támogatás demokratikus módjaként hozták létre az egyszázalékos adófelajánlás intézményét, amikor az adófizetők rendelkezhetnek arról, hogy adójukkal melyik egyházat tartják méltónak a támogatásra. A rendszer arra épül, hogy ezzel tulajdonképpen a híveik támogatják saját egyházaikat, illetve azok, akik értékesnek találják a tevékenységüket.

Ennek alapján az egyházak mindig zsinórmértéknek tekintették az egyszázalékos felajánlások statisztikáját, mert az hűen tükrözi az egyes felekezetek méreteit és elfogadottságát, a társadalom által történő megbecsülésüket. Társadalmi és politikai konszenzus alakult abban a tekintetben is, hogy az adófelajánlásokat objektív statisztikának fogadják el. Az egyházak és pártok is erre hivatkoztak az elmúlt évtizedekben, a közéletben bevett hivatkozási alap az egyszázalékos felajánlások által elért eredmény. Ez mutatja a tendenciát is, melyik egyház elfogadottsága nő és melyiké csökken.

Ennek ismeretében döbbenetes az, hogy Iványi Gábor egyháza, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) egyház Magyarország ötödik legnagyobb egyháza és ötödik legtámogatottab közössége, miután őket csak a katolikusok, a reformátusok, az evangélikusok és a krisnások előzik meg. A Hit Gyülekezete Iványi Gábortól messze leszakadva következik a sorban, immár csak a pontszerző helynek is nehezen nevezhető hetedik helyen, mert már a baptisták is megelőzik őket.

Ehhez képest Iványi Gábor egyháza olyan egyház, amelytől Orbán minden ok nélkül elvette az egyházi státuszát, jelenleg törvényen kívüli.

Iványi Gábor ugyanis nem vett tudomást egyháza jogfosztásáról, nem volt hajlandó egyházból egyesületté válni, s megtagadott minden ezzel kapcsolatos rendelkezést. Ehelyett beperelte az államot és megnyert minden pert az EU-ban és Magyarországon is. Ennek ellenére az Orbán-rezsim nem hajtja végre a bírósági ítéleteket, és nem adja vissza a jogtalanul, ok nélkül, s politikai alapon elvett egyházi státuszt, az azzal járó kedvezményekkel együtt, amelyek az egyházakat az adófizetők pénzéből megilletik. Ez sem elég, hanem még az egyéb normatív támogatásokat is megvonja.

Emiatt Iványi Gábor egyháza eladósodott, nem tudja a fizetéseket sem folyósítani rendesen, már majdnem kikapcsolták a gázt is, és ha jön egy kis pénz a számlájukra, azonnal inkasszózza a NAV. Miközben az Orbán-kormány milliárdokkal tartozik a bírósági ítéletek szerint. Egészen idáig nem kaptak az egyszázalékos felajánlásokból sem, mert ahhoz Iványi Gábornak el kellett volna ismerni az egyházi státusz elvételének jogszerűségét, amire nem volt hajlandó. Ebben az évben váratlanul visszakapták a technikai számukat, és azonnal az ötödik legtöbb támogatást kapták...

ITT OLVASHATÓ

Nyilvánvaló ellentmondás, hogy az ország ötödik legtámogatottabb egyházának nem lehet egyházi státusza Magyarországon, mert Iványi Gábor nem hajlandó térdet hajtani Orbán Viktornak, míg a többiek ezt megtették. Beleértve a Hit Gyülekezetét is, amelynek vezetője együtt küzdött egykor az egyházi státuszért Iványi Gáborral, aki segítette őket ebben. A Hit Gyülekezetének anyagilag jót tett az Orbánnak való behódolás, mert a Semjénnel kötött paktum szerint az állam kifizeti az intézményeik költségeit, Németh Sándor pedig szabadon rendelkezik a hívők tizedeivel, adományaival.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.