2021. október 6., szerda

IGAZA VAN-E ANNAK, AKI HÁBOROG KARÁCSONY ÉS MÁRKI-ZAY VISSZALÉPÉSES TAKTIKÁJÁN?

TELEX
Szerző: BOZZAY BALÁZS
2021.10.06.


Sokan meglepődtek azon, hogy az ellenzéki előválasztás második fordulója előtt Karácsonyban és Márki-Zayban felmerült, hogy visszalépjenek egymás javára. A visszalépés intézménye nem új jelenség sem a magyar, sem a nemzetközi választási rendszerekben, ez a lehetőség a kétfordulós szisztémákban többnyire a legkevésbé elutasított, legtöbbféle szavazót megszólító jelöltnek kedvez. A nagy kérdés, hogy mindenki számított-e arra, hogy ez kétfordulós választás lesz, vagy inkább az volt a fejekben, hogy kétszer zajlik le egy egyfordulós szavazás. Egy politikai elemző segítségével próbáljuk körüljárni a visszalépés intézményét.


Antidemokratikus, csalás, hátba szúrás, meghekkelés, a szabályok kijátszása stb. Ilyen szavakat is használt néhány ismert és kevésbé ismert véleményformáló azzal kapcsolatban, hogy az ellenzéki előválasztás után kiderült, a miniszterelnök-jelöltek versenyében második legtöbb szavazatot szerző Karácsony Gergely, és a harmadik legjobb eredményt elérő Márki-Zay Péter gondolkodik azon a lehetőségen is, hogy visszalépnek egymás javára.

Véglegesen még nem dőlt el, hogy ez valóban megtörténik-e majd, de azt már elmondták, hogy kormányfőjelölti és kormányfőhelyettes-jelölti párosban folytatják, és hogy hamarosan kiderül, hogy ki melyik lesz. Arról nem döntöttek, hogy ki lép vissza, de abban egyeztek meg, hogy Dobrev Klárát le kell győzni az előválasztás második fordulójában, mert szerintük vele 2022-ben nem lehet sikeres az ellenzék Orbán Viktor ellen. Később jelezték, úgy indulnának a második fordulóban, mint egy politikai szövetség két egyenrangú fele, ezért azt kérték az OEVB-től, hogy mindkettőjük neve szerepeljen a szavazólapon a második fordulóban, de ne egymás alatt, hanem egymás mellett, mint egységes ajánlatot tevő két miniszterelnök-jelölt...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.