2021. október 22., péntek

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ

MAGYAR NARANCS
Szerző: mancs.hu
2021.10.20.


A SZERK.


A SZERK.
Készpénz és ígéret

„Ellenzéket is váltottunk. Leváltottuk a szocialista párton belül azokat, akik nem akartak változást, akik féltek az elszámoltatástól. Leváltottuk azokat, akik bizonytalankodtak, leváltottuk azokat, akik bármilyen szélsőséges magatartást hirdettek, akik üzleteltek a hatalommal, akiket meg lehetett venni, akiket meg lehetett zsarolni, meg lehetett fenyegetni” – mondta Márki-Zay Péter vasárnap esti győzelmi beszédében a budapesti Anker közben a lelkes publikum előtt.

A SZERK.
Melyik út megyen itt Budára?

A magyar film újra régi fényében ragyog! Sőt, jobb mint valaha, veri a világot. Csak az nem teljesen eldöntött még, hogy ez a Vajna-korszak elmúltának köszönhető, vagy annak az egyelőre ismeretlen zseninek, aki leforgatta a Borkorcsolyát, ezt a gyönyörű, a magyar valóságot teljes mélységben és oly híven ábrázoló, mégis vidám és legyőzhetetlenül optimista, ráadásul alig 22 másodperces remekművet.

PUBLICISZTIKA

SAJÓ ANDRÁS
„Alkotmányozz a Fidesszel!”
(turáni átok)

„Ha azonban a visszaélések és bitorlások hosszú sora mindig ugyanazt a Célt szem előtt tartva azt bizonyítja, hogy a népet teljes zsarnokságba kívánják hajtani, a nép joga és a nép kötelessége, hogy az ilyen Kormányzat igáját levesse, és jövő biztonsága érdekében új Védelmezőkről gondoskodjék.” (Amerikai Függetlenségi Nyilatkozat, 1776)

RIPP ZOLTÁN
Vezércsel és végjáték
Az ellenzék feladatairól

Túl vagyunk a nagy csatán, Márki-Zay Péter megnyerte az előválasztás második fordulóját. Orbán kihívójának személyén múlhat a rendszer leváltásának esélye, vélik sokan, nyilván ettől szabadultak el az indulatok.

EGOTRIP

MÉLYI JÓZSEF
Pálya a magasban
Rekordbikák alkonya

A nemrég bezárt vadászati világkiállítás emblematikus állata a szarvas volt. Nem volt ez másként a mintaként szolgáló 1971-es budapesti eseményen sem; a különbség annyi, hogy akkor a rendezvény emblémáján szerényen csupán egyetlen agancs jelent meg, most viszont a bejáratnál a látogatókat Szőke Gábor Miklós – az „egy a természettel” jegyé­ben – fémcsavarok segítségével összeillesztett, soha nem látott méretű és értelmetlenségű agancskapuja fogadta.

BELPOL

INTERJÚ
„Túl érdekes lett a dolog”
Horn Gábor az ellenzéki előválasztásról és Márki-Zay Péter sikeréről

Márki-Zay Péter bebizonyította, hogy képes olyan szavazókat megszólítani, akiket a többi ellenzéki jelölt nem. Az éles kampányban azonban egyensúlyt kell találnia a béketeremtés és a radikalizmus, a civil karakter és a pártok között. Horn Gáborral, a Republikon Intézet kuratóriumi elnökével az eredményhirdetés másnapján beszélgettünk.

LAKHATÁSI VÁLSÁG ÉS A FŐVÁROSI LAKÁSÜGYNÖKSÉG
Mindenkinek jusson hely

Budapest több mint 1,7 millió ember otthona, ám sokan nem tudnak megfizethető bérlakáshoz jutni. A főváros vezetése most egy új szervezet létrehozásával próbál úrrá lenni az eluralkodó lakhatási válságon.

KILÁTÁSOK A MAKÓI HONVÉD VÁROSRÉSZBEN
„Elmenni csak úgy nem lehet innen”

Makó romák lakta fertályán idén kellene megépíteni a közösségi házat, de a kivitelezők nem vállalták a munkát 730 millióért. A városrészt 1861-ben vizenyős területen alapították – most utak, járdák épültek, vágják a füvet.

INTERJÚ
„Nyilvános, átlátható adatok kellenek”
Balkányi László orvosi tudásmérnök a Covid–19 negyedik hullámáról

Mennyire vagyunk benne a negyedik hullámban, és mi várható az elkövetkezendő hetekben? Kellenek-e újabb szigorítások, lezárások, kellene-e maszkot hordanunk, távolságot tartanunk? Mi lehet a kiút a koronavírus-járványból?

KÜLPOL

A NÜRNBERGI PER 75. ÉVFORDULÓJA
A velünk élő precedens

1946. október 1-én zárult le Nürnbergben a náci háborús főbűnösök pere, amit számos „mellékper” követett. A tanulságok feldolgozása máig nem ért véget.

SZÍNHÁZ

INTERJÚ
„Néha, és csak kicsit”
Dömötör András rendező

Sikeres, keresett alkotó, aki az utóbbi években leginkább német nyelvterületen rendez előadásokat. Itthon Térey János Káli holtak című regényét vitte színre a Katonában. A magyar színházak helyzetéről, Téreyről, Trianonról, a belső csendről beszélgettünk, de szó esett a karrierépítéséről, az SZFE ügyéről és az AlkalMáté-sorozatról is.

KRITIKA

SZÍNHÁZ
Pillanatnyi hatás
33 álom

A legtöbbször annyi történik, hogy egy vagy több ember áthalad valamilyen módon, valamilyen jelmezben a színpadon. Peter Brooktól tudjuk, hogy ez már elég a színházhoz, de most sokat hörögnek és táncolnak is a színészek a 33 álomban, néha meg fojtogatják és kibelezik egymást. Minden Bodó Viktor-produkcióban vannak agyeldobós jelenetek, de a rendező most mintha kifejezetten az úgynevezett „cool fun” esztétikának szentelte volna az egész előadást, ami tényleg elejétől a végéig téboly, agyrém, lázálom és káosz, és akkor még finom voltam.

SZÍNHÁZ
Kaptafa
Line Knutzon: Mesteremberek

Nem könnyű feladat egy lakásfelújítás: épp egy fél vagy negyedkész házban járunk, ahol még minden munkaterület. Jól indul az előadás: a házigazda Alice (Ónodi Eszter) és barátnője, Magrete (Pelsőczy Réka) közös belépője az utóbbi idők egyik legsikerültebbje.

KÖNYV
Kis csínyek, bohó tréfák
G. Sarfatti: Mussolini élete

„Először is egy vallomást. Megvetem azokat, akik írásaik és beszédjeik tárgyául engem választanak. Hogy jót mondanak-e rólam, vagy rosszat, az mindegy. Mindenképpen megvetem őket.”

KÖNYV
Egy banánköztársaság bukása
Mario Vargas Llosa: Vad idők

Banánköztársaság – ezt a szót jobbára csak átvitt értelemben használjuk az eltorzult gazdasági-társadalmi berendezkedésű, nagyhatalmi érdekek hálójában vergődő országocskákra, alig gondolva azokra a kicsiny közép-amerikai államokra, amelyek tényleg szinte kizárólag a banánexportjukból tartják fenn magukat.

LEMEZ
Kérem a következőt!
The Who: Who’s Next

Ha valaki a ’w’, a ’h’ és az ’o’ betűket látja közvetlenül egymás mellé írva, az mostanság valószínűleg sokkal hamarabb asszociál az Egészségügyi Világszervezetre (WHO), mint a hatvanas–hetvenes évek egyik legjelentősebb zenekarára, a mai napig is létező The Who-ra. Monolitikus lemezük, a Who’s Next nemrég volt 50 éves, ami jó indok egy kis visszatekintésre. A Who mifelénk soha nem lett igazán kultikus együttes, ezért nem csak az album, a zenekar történetét is érdemes feleleveníteni.

TÉVÉSOROZAT
Halál a tengeralattjárón
A nyomozás

Tobias Lindholm rendhagyó krimije minden, ami az épp aranykorát élő true crime és skandináv noir nem. A nézők nem bírják megunni a gyilkosok tragikus gyerekkorát, aberrált szexuális szokásait és sötét karizmáját, a dilettáns pszichologizálást és persze a véres részleteket.

FILM
Ne zavarjanak, lázadok
Fabricius Gábor: Eltörölni Frankot

A címbeli Frank a másfél órás játékidő alatt háromszor lép színpadra, valójában énekelni azonban csak egyszer halljuk – már ez is jelzi, hogy ez nem egy szennyhullámot tematizáló punkmozi.

RÁDIÓ
Síkság
Idegeskedős podcast az Indexen

Magas labda, ha egy műsor, pláne egy podcast vagy YouTube-csatorna a világ idegesítő dolgaira reflektál. Nagyon hamar kiderül ugyanis, hogy minden idegesítő. És maga a műsor is villámgyorsan idegesítővé válik. A Márkó és Barna Síkideg az „új Index” legnépszerűbb, immár a harmadik évadot taposó audiovizuális produkciója a havi podcast-sikerlistákon általában a csúcs közelében tanyázik.

KIÁLLÍTÁS
Titkok, tengelicék
Láthatatlan spektrumok

A Pannonhalmi Főapátság kiállítása nem pusztán egy kortárs kiállítás, hiszen olyan dolgokra/tárgyakra és a bencés közösség által használt terekre is rápillanthatunk, amelyekre eddig a kívülállóknak nem volt lehetőségük.

KÖNYV

INTERJÚ
„Hogy a nyelv is készen álljon”
Halász Rita író

Tavaly ősszel, a világjárvány kitörése után jelent meg első regénye, ami a nehezített körülmények ellenére is sikeres lett. A napokban átvett Margó-díja örvén kérdeztük írói indulásról, nehéz témákról, és a folyton gyorsuló valóságról.

RÉS A PRÉSEN
Véresen komoly blöff”

Kollár Árpád költő

VISSZHANG

VISSZHANG: FILM
El akartam rejtőzni

Antonio Ligabue élete szerfelett alkalmas arra, hogy abból többzsebkendős, az életbe hátrányokkal indulók, az elesettek sorsán látványosan, emelt hangon aggódó film szülessék.

VISSZHANG: TÉVÉSOROZAT
Alapítvány

Talán nem véletlen, hogy Asimov monumentális sci-fi-sagájához eddig nem született méltó adaptáció.

VISSZHANG: TÉVÉSOROZAT
Utódlás, 3. évad

Jó, de ki menjen a cég piszkos ügyeiért börtönbe?

VISSZHANG: FILM
Paradicsommadarak

Kemény és kompetitív világ a balett-táncosoké, minden arabeszk mögött évtizednyi lemondás, vasfegyelem és elképesztő önsanyargatás áll – meg persze szex, szerelem és árulás, mert ezek valahogy a filmvásznon kéz a kézben járnak vele.

VISSZHANG: FILM
Lázálom

Mentési távolság. Ez Samanta Schweblin regényének eredeti címe.

VISSZHANG: KÖNYV
Markó Béla: A haza milyen?

„…egykor érzékeny poéta / most könyörtelen pártelnök”, utal magára egy új versében a korábbi RMDSZ-elnök, aki két ízben is Románia miniszterelnök-helyettese volt.

VISSZHANG: KONCERT
Patti Smith

A program beharangozója alapján valamiféle családi kamarazenére számítottunk (Tony Shanahan basszusgitáros mellett Smith lánya, Jesse játszott billentyűs hangszereken, fia, Jackson pedig gitáron).

VISSZHANG: OPERA
Miklósa 30+

„Most úgy jártam, mint Maria Callas, csak épp én nem vagyok Maria Callas.”

VISSZHANG: LEMEZ
Lovasi András: Grand Hotel Halmahera

Két és fél éven belül második szólóalbumát készítette el a Kiscsillag frontembere, bár a jelző ezúttal csak félig igaz, ugyanis valójában inkább egy hangjátékról van szó.

ZENE

MI A KOTTA?
Hajdankor

Klasszikus zenei programajánló a 2021/42. hétre

FILM

TÉVÉSMACI
A kenguruk tánca

Amikor Sztupa és Troché döntő ellentéte felszínre került, egyikük számára sem tűnt váratlannak.

INTERAKTÍV

Egy hét kultúra 2021/42.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2021/42.

Rövid hírek: neutron, DNS, túlélő

Szüret 2021/42.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

BŰN

ILLEGÁLIS KUTYAVIADALOK MAGYARORSZÁGON
Ölniük kell

A szakértők szerint majdnem minden megyében tartanak illegális kutyaviadalokat, hiába lehet az ilyen szadista cselekményért akár három év börtönbüntetést is kiszabni. A bűnözők egy lépéssel a hatóságok előtt járnak.

LÉLEK

„A propaganda eszközei”
Németh Barbara pszichológus, gyermekjogi szakértő

A kormány október 7-én megvétózta az Európai Unió Gyermekjogi Stratégiáját. Arról, hogy ezzel mit vesztettünk, és hol sérülnek leginkább a gyerekjogok Magyarországon, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány munkatársával beszélgettünk.

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Lassú leves

Klasszikus, lassan főzött francia hagymaleves

ÉTEL, HORDÓ
Salvator

Bajor konyha Székesfehérváron

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.