2021. október 7., csütörtök

MINDEN BIZONNYAL A VÁLASZTÁSOK UTÁN NEVEZI KI BIDEN AZ AMERIKAI NAGYKÖVETET BUDAPESTRE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁSZKY JUDIT
2021.10.07.


NEwsmaX
: Igencsak meglazult a Biden- és Orbán-kormány közti kapcsolat, a teljes bizonytalanság jellemzi. Ezért sincs egyelőre amerikai nagykövete Budapestnek.     -   Csernyánszky Judit nemzetközi lapszemléje.

Az előválasztást vezető jelölt szerint a jövő évi választást az dönti el, hogy az emberek Orbánt vagy Európát választják-e? Hisz a tét nagy, megkaphatja-e Magyarország az uniós büdzsé ráeső részét – tudósított a legfrissebb fejleményekről a Reuters alapján a US News and World ReportBemutatja a 49 éves Dobrev Klárát, aki elsőként került ki az első fordulóból, növelve esélyét annak, hogy Orbán kihívójaként az első női miniszterelnök legyen hazánkban. Orbán és az ellenzéki összefogás támogatottsága fej fej mellett halad. Ugyan Orbán nemegyszer világossá tette, hogy az Unió tagja marad hazánk, ennek ellenére folytonos háborút vív Brüsszellel, s azzal érvel, hogy utóbbi hatalmát korlátozni szükséges.

John Gizzinek, a NEwsmaX tudósítójának budapesti – magát megnevezni nem kívánó – forrása úgy fogalmazott, könnyebb volt a tálibokkal szót érteni az afganisztáni csapatkivonás során, mint az amerikai szövetségesekkel. S ez épp aznap hangzott el, írja Gizzi, hogy Szijjártó Péter Párizsban épp emiatt találkozott Antony Blinken külügyminiszterrel. A kimenekítésben 60-70 magyar katona vett részt, akik mintegy 500 menekültet mentettek ki Afganisztánból nemzetközi összefogás keretében. A magyar hírforrás úgy értékelte a történteket, hogy a Nyugat hitelességén esett csorba a hirtelen csapatkivonással. Ami pedig a magyar-amerikai kapcsolatokat illeti, többen is úgy fogalmaztak, hogy igencsak meglazult a Biden- és Orbán-kormány közti kapcsolat, a teljes bizonytalanság jellemzi. Ezért sincs egyelőre amerikai nagykövete Budapestnek, Biden feltehetően megvárja a kinevezéssel a tavaszi választásokat.

Andrej Babis cseh kormányfő példaképének tekinti Orbánt, nem véletlenül hívta meg a kampányhajrában, s nem kizárt, annak ellenére újraválasztják, hogy az egyik legkorruptabb politikus – írja Die Zeit. S erre a korrupcióra – a Pandora Jelentés szerint offshore cégeken keresztül vásárolt 15 millió Euroért luxusvillát magának a francia Riviérán - épp azután derült fény, hogy találkozott Orbán Viktorral. Akivel közös sajtótájékoztatót is tartott, de megválogatták az újságírókat, kik mehetnek be. Így a sajtótájékoztatóról ki volt tiltva a Die Zeit, a Le Monde például. A cikk úgy véli, Babis kevésbé fanatikus, mint Orbán, sokkal jobban hasonlít az igazi demagóg és populista Donald Trumpra.

Orbán elérte, hogy a pápa megerősítse a családról alkotott ideológiáját budapesti látogatása során – olvashatjuk a Human Rights Watch és a Social Europe portálon az elemzést arról, hogy a ’család, mint érték’ kifejezés csereszabatos, az autokrata Orbán kezdetben a menekülteket hívta be ebbe az értelmezési szférába, aztán a gendert, s legutóbb az LMBTQ közösségeket. Mindezekkel általában a korrupcióról, később a pandémiáról és a kínai ügyletekről vonta el a figyelmetPutyin saját szavazóbázisát erősítette meg a kisebbségek elleni gyűlölettel. Orbán pedig az ő forgatókönyvéből játszik, s a lengyel kormányzó párt is ezt az irányt követi. Nem véletlenül erősítette meg az Európai Bizottság, hogy ezzel a törvénnyel diszkriminál a kormány, sérti az emberi méltóságot, a szólásszabadságot, és a magánélethez való jogot. Azaz olyan alapvető emberi jogokat, amelyek az Unió alapértékeit jelentik. S akkor ismét kilyukadunk ahhoz, miért indokolt immáron sokadjára a hazánk elleni kötelezettségszegési eljárás.

Eltűnt a csecsen elnök térképéről Magyarország és Grúzia – derült ki a 2007 óta elnöklő és most újraválasztott Ramzan Kadirov Instagram oldalán, amit beiktatási ceremóniája alkalmából tett ki a közösségi oldalra – írja az orosz nyelvű, független Lenta portál. Másik két hibát is felfedeztek az ünnepi esemény alkalmával falon lévő térképen, a Kaszpi- és a Fekete-tenger szárazföldként volt feltüntetve. Kadirov minden idők legjobb választási eredményét érte el – méghozzá világviszonylatban, az Egységes Oroszoroszág színeiben induló jelölt 99.7%-os győzelmi eredményt mutattak ki.

A közszolgálati orosz tv és az orosz Gazéta arról írt, hogy 143%-kal nőtt a Magyarországra utazni kívánók helyfoglalása, második helyre az Arab Emirátusok, a harmadikra pedig Ciprus került. Igaz, ezek az adatok járvány miatti szigorítások feloldása utáni helyzethez képest mutatnak ki változást. A cikk nem ír arról, mitől nőtt meg a hazánk iránti érdeklődés, de Egyiptomban csak 5%-kal nőtt az utazások száma, Horvátországba pedig annak ellenére kevesebben utaznak, mint hozzánk, hogy oda olcsóbb a repülőjegy. Hazánkba durván 62 ezer forintos jeggyel lehet landolni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.