2021. november 6., szombat

A BUDAI VÁRBAN ZAJLÓ GIGABERUHÁZÁSOK ELLEN TILTAKOZTAK A CIVILEK

MÉRCE
Szerző: CZÉKMÁN BENDEGÚZ
2021.11.05.


Demonstrációt tartott ma délután a budai várban tervezett nagyberuházások ellen a Huszonkettesek Építész csoport és a STOP Kiemelt beruházások Akciócsoport. A tüntetés apropóját a Várban évek óta zajló építkezések adták melynek keretein belül újjáépül a Szent György téri József főhercegi palota és a Honvéd Főparancsnokság, kibővítésre kerül a Levéltár épülete, kialakításra kerül a Pénzügyminisztérium új székháza a Szentháromság téren és egy újabb mélygarázs is létesül a vár területén.

A Nemzeti Hauszmann Program keretein belül zajló építkezésekben közös, hogy azok „nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű” beruházásokként épülnek, ami lehetőséget ad a kormánynak, hogy a helyi önkormányzatok és hatóságok bevonása nélkül, kormányrendeletekben határozzon a megvalósításukról. Legyen szó a Groupama Aréna korszerűsítéséről, a Kopaszi-gáton létesített luxusstrandról vagy éppen a Fudan Egyetem tervezett budapesti kampusszáról, a kormány számos nagy botrány kiváltó ügyben élt a kiemelt beruházássá minősítés eszközével, annak érdekében, hogy a társadalmi ellenállás ellenére is megvalósíthassa a számára fontos projekteket.

A budai várban összegyűlt civilek a kiemelt beruházások rendszerének építészeti szakértelmet és civil társadalmi érdekeket mellőző elemei, az építkezésekkel járó várható zöldfelület-csökkenés és a Várnegyed ” hatalmi szimbólumként történő átalakítása, irodai munkahelyek létesítése, a jövő nemzedékét súlyosan terhelő emlékezetpolitikai pénzköltés” ellen tiltakoztak. Emellett felszólították a kormányt, hogy haladéktalanul állítsa le rendeleti úton megkezdett várbeli beruházásokat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.