2021. november 12., péntek

A PIACOT TORZÍTJA, DE A MOLT ÉS A BENZINKUTAKAT NEM FOGJA FÖLDHÖZ VÁGNI A BENZINÁR BEFAGYASZTÁSA

TELEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2021.11.12.


Népszerű intézkedés, amely a választások előtt talán politikailag sem árt a kormánynak, ráadásul segít kordában tartani az inflációt. Viszont torzít, tagadja a piacgazdaságot, és azért túl sokat nem is számít, ha egy ezressel kevesebbet kell fizetni a teli tankért. Az elemzők szerint bár a Mol-részvények ára látványosan lefelé indult a tőzsdén, valójában a cég éves nyereségének csak 1-2 százaléka került veszélybe.


Sok előnye van a kormány szempontjából annak, ha sapkát húz a benzinárakra, leginkább talán az, hogy ez biztosan egy népszerű intézkedés lesz, és már csak öt hónap van hátra a választásokig.

Ráadásul a Magyar Nemzeti Bank az utóbbi időben egyre reménytelenebb küzdelmet vív az inflációval, a 7 százalék felé kúszó pénzromlás mérséklésében is segít majd a befagyasztott benzinár.

Van persze egy rakás negatív hatása is annak, ha az állam felülről belenyúl egy lakossági (retail) árba. Ám a piactorzítás talán elviselhető járulékos veszteséget jelent a kormánynak abban a választási küzdelemben, ahol az egyik fő üzenet, a „megvédjük a rezsivívmányt”...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.