2021. november 20., szombat

FELOLDHATATLANNAK TŰNIK A NYUGDÍJPARADOXON - SOKAKAT KÜLDÖTT PADLÓRA A JÁRVÁNY

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.11.19.


A lakosság több mint negyedének romlott az anyagi helyzete idén a járvány hatására, de később közel kétharmaduknak rendeződtek az anyagi gondjai. A háztartások 26 százalékának fogalma sincs arról, hogyan fog megélni nyugdíjas korában, miközben a többség szerint az állami nyugdíj nem lesz elég – derült ki az OTP Öngondoskodási Index legfrissebb kutatásából.


Nem tud elmozdulni, gyakorlatilag évek óta stagnál az OTP 10 éve elindított Öngondoskodási Indexe. A komplex mutató a tavalyi 35 pont után most 34 ponton áll, de az elmúlt 10 évben rendre e szint körül mozgott. 2016-ban látszott némi fény az alagút végén, akkor 38 pont volt, de a változás akkor sem volt homogén, csak tovább nyílt a társadalmi olló.

A legfrissebb felmérésből az derült ki, hogy a lakosság anyagi helyzetét érzékenyen érintette a koronavírus-járvány, illetve a hozzá kapcsolódó gazdasági bizonytalanság. Míg tavaly még a megkérdezettek 35 százaléka válaszolta, hogy a járvány időszakában az anyagi helyzete romlott, addig idén ez az arány 27 százalékra csökkent, 11 százalék pedig úgy vélekedett, hogy az elmúlt másfél évben kifejezetten javult - ismertette az adatokat Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese.

Van, aki az ingatlanát eladva vészelte át 

Azon háztartások közül, amelyekben valaki elveszítette a munkáját a járvány alatt, vagy valamely kereső tagjának csökkent a fizetése, a válaszadók közel kétharmada nyilatkozott idén úgy, hogy nagyjából vagy teljes mértékben visszaállt a korábbi jövedelemszintje. Az ő körükben leginkább a kiadáscsökkentés és a megtakarítások segítettek átvészelni a nehéz időszakot. De 10 százalékuknak el kellett adnia valamilyen ingóságát, 8 százaléknak pedig ingatlanát. Sokan szorultak kölcsönre is; 28 százalékuk a közvetlen környezetétől kért pénzt, 8 százalék pedig hitelintézettől...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.