2021. november 20., szombat

HÁROM HELYET RONTOTT, ÍGY MAGYARORSZÁG MÁR CSAK A 23. AZ EU 27 ORSZÁGA KÖZÖTT A DIGITÁLIS FEJLETTSÉGI RANGSORBAN

QUBIT
Szerző: BODNÁR ZSOLT
2021.11.18.


Az Európai Bizottság 2014 óta vizsgálja a tagállamok digitális gazdaságban elért eredményeit, és ezeket minden évben közzé is teszi a DESI-ről (digitális gazdasági és társadalmi mutató) szóló jelentésében. Ez megmutatja, hogy az egyes országok lakosai milyen digitális készségekkel rendelkeznek, hogy mekkora az infokommunikációs szakemberek aránya, milyen az internet-hozzáférés minősége, vagy hogy a kormány mennyire segíti polgárait a digitális közszolgáltatásokkal.

A 2021-es listán Magyarország a 23. helyet foglalja el, ezzel a 27 EU-tagállam közül csak Lengyelországot, Görögországot, Bulgáriát és Romániát előzi. Bár a jelentés szerint Magyarország eredményei az elmúlt néhány évben „nagyjából az uniós átlagnak megfelelő ütemben javultak,” a tavalyi rangsorhoz képest három hellyel csúszott vissza (számozás szerint kettővel, de a tavalyi 21. hely úgy lett meg, hogy Nagy-Britannia még szerepelt a listán), vagyis a 2020-ban még magunk mögött tudott Szlovákia, Ciprus és Olaszország valószínűleg gyorsabb ütemben javított a mutatóin.

A 2021-es mutatók javarészt a 2020 első és második negyedévére vonatkozó adatokat ismertetik, ezáltal valamilyen szinten azt is jelzik, hogy milyen digitális környezetben szembesültek a járványhelyzettel a tagállamok. Az, hogy a járvány miatt felerősödött digitális szolgáltatások milyen hatással voltak a későbbiekben az országok digitális fejlődésére, majd csak a 2022-es DESI-jelentésből lesz kiolvasható...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.