2021. november 2., kedd

ORBÁN AZ EU-TAGSÁGOT KOCKÁZTATJA - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2021.11.02.


„A magyarok keményen megharcoltak a szabadságukért, és nem engedhetjük, hogy ezt egy kormány a saját hatalmon maradása érdekében kockára tegye.” – Kárpáti János nemzetközi lapszemléje

„Az Orbán és a lengyel kormánypárt körüli jobboldali populisták az európai pénzek legnagyobb haszonélvezői”. Ezt a kijelentést Katarina Barley német szociáldemokrata politikustól, az Európai Parlament alelnökétől idézi terjedelmes cikkének címében a Die Welt, a nagy példányszámú, mellesleg erősen konzervatív beállítottságú hamburgi lap. A beszámoló kiemeli, hogy az Európai Parlament beperelte az unió végrehajtó intézményét, a Bizottságot, mert az tétlenkedik, nem rendel el szankciókat a jogállamiság magyarországi és lengyelországi megsértése ügyében. A vitában milliárdokról van szó, amit Európa adófizetői állnak.

A Die Welt emlékeztet arra, hogy a jogállamisági feltételek érvényesítéséről szóló mechanizmus lehetővé teszi az Európai Bizottság számára az uniós költségvetés terhére történő kifizetések leállítását, ha valamely tagországban a jogállamot ért sérelmek, illetve a korrupció miatt veszélybe kerül az EU-pénzek szabályszerű felhasználása. Ez a mechanizmus elvben már az év elején hatályba lépett, de Varsó és Budapest megtámadta azt a luxembourgi székhelyű Európai Bíróságon. A Bizottság és a tagállamok megtették azt az engedményt a két tagországi kormánynak, hogy a bírósági ítéletig nem alkalmazzák ténylegesen a mechanizmust. Az ítélethozatal legkorábban december végén várható.

A mechanizmus értelmében - ha azt majd valóban alkalmazni kezdik - a Bizottság folyósításfelfüggesztő döntését meg kell erősítenie a tagállamok minősített többségének, ami a jelenleg 27 tagú EU-ban akkor áll elő, ha a határozattal legkevesebb 15 olyan tagállam egyetért, amelynek összlakossága kiteszi az unió teljes lélekszámának legalább 65 százalékát. A dolgok azonban a Die Welt szerint úgy körvonalazódnak, hogy Lengyelországot egyáltalán nem fogja érinteni a mechanizmus alkalmazása. A lap az Európai Bizottság köreiből úgy értesült, hogy a lengyel igazságügyi reform intézkedéseit ugyan valóban jogellenesnek minősítik, ám nem olyannak, ami veszélyeztetné az EU-pénzek jogszerű felhasználását - így aztán ezen a jogcímen nem lehet fellépni. Más a helyzet a Die Welt szerint Magyarország és Csehország esetében, ahol magas kormányzati köröket is érintő korrupcióról van szó. Így aztán a hamburgi lap értesülése szerint Budapest és Prága eshet elsőként a jogállamisági feltételrendszer hatálya alá. „Az EU-Bizottság mindenekelőtt Magyarország esetében rendelkezik elégséges bizonyítékkal arra nézve, hogy Orbán Viktor miniszterelnök környezete profitált az EU-pénzekből” - olvasható a cikkben.

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter úgy nyilatkozott most a Die Weltnek, hogy Magyarországon már régen nincs olyan független bíróság és nyomozó hatóság, amely üldözné a korrupciót. Az EU-pénzek szétosztása áttekinthetetlen, különösen a közbeszerzéseknél vannak jelentős hiányosságok - tette hozzá. Mindebből azt a következtetést vonja le Asselborn, hogy mivel akut veszélyben van az EU-pénzek felhasználásának a szabályszerűsége, a Bizottságnak úgymond élesítenie kell a jogállamisági mechanizmust, mielőbb eljárást kell indítania, és fel kell függesztenie a kifizetéseket.

A luxemburgi diplomácia irányítója szerint ezzel párhuzamosan vissza kell tartani - nem csupán Magyarország, hanem Lengyelország esetében is - azokat a támogatásokat, amelyekre a tagállamok kifejezetten a koronavírus-járvány miatti gazdasági visszaesés leküzdése érdekében tarthatnak igényt. Budapest esetében ez 7,2 milliárd, Varsó esetében pedig 24 milliárd euró. Ezt a befolyásolási eszközt - ahogy Asselborn fogalmazott: „emelőkart” - az EU nem adhatja ki a kezéből, mert - idézem - „a magyaroknak érzékelniük kell, hogy Orbán Fidesz-kormánya nem csupán a sorsukkal és a jólétükkel játszik, hanem országuk EU-tagságát is kockáztatja”.

Magyarország már 2010-ben megkezdte a sajtószabadság korlátozását, majd sok más területen folytatódott az európai jog megsértése - emlékeztetett az interjúban Európa leghosszabb ideje hivatalban levő külügyminisztere. „Arra a belátásra kell jutnunk, hogy Magyarországgal olyan országot cipelünk magunkkal, amelynek a kormánya belülről akarja aláásni az Európai Uniót” - fogalmazott Asselborn. Szerinte Orbán megtagadja az alapvető európai értékeket, és módszeresen uszítja a polgárokat az EU ellen. „Ezt megteheti, de akkor becsülettel le kell vonnia a következtetéseket” - tette hozzá Asselborn. Hangsúlyozta ugyanakkor: „a magyarok keményen megharcoltak a szabadságukért, és nem engedhetjük, hogy ezt egy kormány a saját hatalmon maradása érdekében kockára tegye”.

A Die Welt szerint a koronavírus-támogatási pénzek milliárdjainak a visszatartása súlyosabban érintheti Magyarországot és Lengyelországot, mint az EU rendes költségvetéséből történő kifizetések leállítása.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.