2021. december 3., péntek

A DRÁGA GÁZ ÉS ÁRAM JÖVŐRE ODACSAP BUDAPESTNEK

TELEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2021.12.03.


Képzeljük el, hogy az áram és a gáz x-be került egy adott időszakban, aztán a következőben hirtelen 3x-be vagy 4x-be fáj. A főváros szempontjából eközben az ingyenes közvilágításért vagy a hatósági áras vízért és távfűtésért nem lehet többet kérni, de még a buszjegy vagy az állatkerti belépő sem adható el háromszoros árakon. Lesz fény, lesz fűtés, jár majd a troli, de az önkormányzatok, energiakereskedők és az állam hármasából valakinek állnia kéne a cechet.


Van egy talán már unalomig ismert leosztás a Fővárosi Önkormányzat körül: a városvezetés panaszkodik, mert a pénz kevés, a feladat sok, és a külső körülményeket (energiaár-robbanás, koronavírus) se mindig egyszerű elmagyarázni.

Nem soroljuk hosszasan, de fővárosi szempontból ott van az iparűzési adó megnyírása, a szolidaritási adó, egyre több az egészségügyi kiadás, kevesebb a városban a külföldi, ők sem vesznek annyi buszjegyet, de a home office miatt dolgozói bérletből is kevesebb fogy, miközben a járatoknak menniük kell.

Erre a nem túl fényes alaphelyzetre épül rá most éppen az energiaválság, a tökéletes vihar. Mindennap nem csodálkozunk rá az árakra, de egy percig se gondoljuk, hogy az árampiacon vagy a gázpiacon javult volna a helyzet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.