2021. december 29., szerda

A PATIKÁKBAN EZ VÁLTOZIK JANUÁRBAN - EGYES SZEREK TOVÁBBRA IS RENDELHETŐK A NETEN

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.12.29.


Több, netes rendelést is elfogadó gyógyszertárban akciókkal, „készletkisöprés” meghirdetésével zárják az évet. Ennek oka lehet, hogy januártól megszűnik a gyógyszerek csomagküldésének megszokott menete. Utánanéztünk, mivel szembesülhetnek majd a vevők.


Ennek a hónapnak az elején jelent meg a Magyar Közlönyben az a törvénymódosítás, amelyet a kormánypárttal igen jó kapcsolatokat ápoló Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) vert át. A változtatás lényege, hogy 2022. január elsejétől nem lehet vény nélkül kapható gyógyszert venni Magyarországon az interneten. Pontosabban (ami, lássuk be ugyanezt eredményezi) az új törvény szerint az online rendelés kiszállítását csak gyógyszerészek vagy szakasszisztensek végezhetik – minden külön díjazás nélkül.

Az MGYK elnöke, Hankó Zoltán korábban azt nyilatkozta, hogy a végrehajtási rendelet sok nyitott kérdést fog tisztázni. A szervezet decemberi ülésén már arról beszélt, hogy többlépcsős jogszabály-módosításra lesz szükség. Ennek során szerinte tisztázni kell azt is, hogy fenntartható-e egyes franchise rendszerek vényfoglaló rendszere. Úgy látja, nemcsak a csomagküldést kell kivezetni a rendszerből, hanem a házhoz szállítás és internetes gyógyszerrendelés teljes és átfogó újragondolására van szükség. Ebből az következik, hogy ha a jelenlegi kormány marad, akkor további szigorítások várhatók. (Úgy tűnik, a Kamarát minden plusz szolgáltatás, de az alacsonyabb árak is nagyon zavarják.)

A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének szakmai igazgatója a Népszavának elmondta: havonta körülbelül 150 ezer megrendelés érkezett a netes gyógyszertárakba, de ez a szám a második, harmadik járványhullám idején felment 300 ezerre is. A nagyobb piaci szereplők százmilliókat öltek a webes fejlesztésekbe. Minden ötödik gyógyszertár foglalkozik internetes gyógyszer-értékesítéssel, és az elmúlt két-három évben 50-80 százalékkal nőtt a webes gyógyszerforgalom.
Jelenleg ugyanis a patikákban megmaradt az a szolgáltatás, hogy akár a receptköteles gyógyszerek (és persze minden más) megrendelhető online, az átvételhez viszont helyhez kell menni. Ilyenkor azonban már nem kell például attól tartani, hogy egyes gyógyszerek nincsenek készleten. A teljes csomagot előre összekészítik, így vásárlóként csak be kell menni értük.

Marad azonban néhány termék, amelyekhez továbbra is hozzá lehet jutni csomagküldő szolgáltatás keretében Amennyiben a gyógyszertárból nem gyógyszert, hanem vitaminokat, tápszereket, teszteket vagy kozmetikumokat rendel valaki, azokat továbbra is kiszállíthatja a futár, vagy átvehető csomagponton is...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.