2021. december 29., szerda

SZÉP-KÁRTYÁVAL ÉLELMISZERT: A 270 MILLIÁRDOS TRÜKK

NÉPSZAVA
Szerző: BATKA ZOLTÁN
2021.12.29.


A Népszava számításai szerint nagyjából az éves magyar élelmiszer kiskereskedelmi forgalom tizedét lehet átcsatornázni az élelmiszerpiacra.


Sajátos megoldást választott arra a kormány, hogy a választások előtt ne érezzék égetőnek a szavazók a rohamos élelmiszerár-drágulást. Mint arról beszámoltunk, Orbán Viktor miniszterelnök sikerként reklámozza, hogy 2022 februárjától május végéig a Széchenyi Pihenő kártyákkal (SZÉP-kártyák) a boltokban is lehet fizetni. Számításaink szerint a változással elvileg 270 milliárd forintnyi összeget – nagyjából az éves magyar élelmiszer kiskereskedelmi forgalom tizedét – lehet átcsatornázni az élelmiszerpiacra. Ráadásul úgy, hogy közben a SZÉP-kártyát kibocsátó három bank, a Csányi Sándor vezette OTP, a Mészáros Lőrinc érdekeltségében landolt MKB és a K&H is a pénzénél marad. Az államnak sem kell fizetnie a „jótékonykodásért”, mivel a SZÉP-kártya utáni bevételeit így is megkapja. A változás kárvallottjai a szállodák és a vendéglátás lehet, mivel a bevételeik jelentős része származott a kártyákból. 

Azt, hogy pontosan mekkora összeg van a magyar SZÉP-kártyákon csak találgatni lehet, mivel a kormány ezt nem kötötte a nyilvánosság orrára. Annyi biztos, hogy tavaly, amikor a SZÉP-kártyák addigi 32,5 százalékos adóterhét 15 százalékra csökkentették Tállai András államtitkár úgy fogalmazott: ezzel mintegy 41 milliárd maradt a javadalmazottak zsebében. Ebből kikövetkeztethető, hogy tavaly 270 milliárdot tett ki a munkáltatók által a teljes SZÉP-kártyás piac. Ez nagyjából megfelel a 2010 előtti, akkor még sokszereplős, ám főleg a francia utalványos cégek által vitt cafetéria-keretnek. 

A Tállai-féle államtitkárság azt is közölte, hogy a SZÉP-kártyára történő utalások adatai szerint az elmúlt években a feltöltések 70 százaléka vendéglátás, a 10 százaléka szabadidő és a 20 százaléka szálláshely alszámlára ment. Igaz, egy ideje „átjárhatóak” a zsebek, azaz a használók az évente elvileg maximum 800 ezer forintnyi keretüket arra költhették, amire akarták. A mostani döntéssel viszont a SZÉP-kártyás cafetéria egész rendszere válik okafogyottá. Azzal ugyanis, hogy élelmiszert is vehetnek a kártyából a munkavállalók, sokkal jobban járnának, ha egyszerűen készpénzként kapnák meg ezt az összeget. Így nem kellene még a SZÉP-kártyát kibocsátó pénzintézeteket is kifizetni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.