2021. december 16., csütörtök

MNB: 80 SZÁZALÉKBAN KÜLSŐ OKAI VANNAK AZ INFLÁCIÓNAK, AMI MÁR EL IS INDULT LEFELÉ

TELEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2021.12.16.


A jegybank szerint főleg a magas energiaárak, de az ellátási láncok zavari és a chiphiány is sújtanak minket.


A magas infláció globális jelenség, ez a járvány egyik szövődménye. Ugyanakkor azért mindent meg kell tenni, hogy a külső hatások ne épüljenek be az inflációs kilátásokba, vagyis ne alakuljanak ki másodkörös hatások

– mondta Baksay Gergely, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója a jegybank decemberi inflációs jelentését ismertető online sajtótájékoztatón. Ezt az értékelést „rendesen” Balatoni András (közgazdasági előrejelzés és elemzés igazgatóság) szokta tartani, de ő most megbetegedett, szerencsére csak enyhe tünetekkel – jelezték a szervezők.

A fő megállapítások

A fő megállapítások szerint a fogyasztói árindex (alapinfláció) a novemberi 7,4 százalékos csúcsértékről már csökkenő pályára lépett, de a maginfláció még emelkedik, és a közeljövőben a belső kereslet határozza meg a magyar gazdaságot.

Mit jelent mindez?

A két legismertebb inflációs mutató közül a „normál” inflációban minden benne van, amit fogyasztunk, míg a maginflációban a szezonális élelmiszerek és az üzemanyagok nem, ebben a mutatóban a szolgáltatások, a legtöbb termék és a feldolgozott élelmiszerek határozzák meg a változás mértékét.

Jellemzően a maginfláció kiszámíthatóbb, nem vesz fel szélsőséges értékeket, de most arra érdemes készülnünk, hogy ez még magasabb is lesz majd, mint az alapinfláció. A maginfláció ugyanis 6 százalék közelében alakulhat még 2022 közepén is...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.