2021. június 16., szerda

0-3 – AVAGY ÉPÍTSÉK MEG AZ ORBÁN ALAGUTAT

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2021.06.16.


Higgyék el: ha az ember ott ül a lelátón, eszébe sem jut politikai megfontolások alapján figyelni a magyar focisták játékát. Azt láttam - és vettem észre magamon -, hogy Schőn – utóbb meg nem adott - góljánál egyemberként ugrott fel mindenKi, és üvöltött boldogan a levegőbe: góóól. És ugyanolyan szomorúak voltunk, amikor az utolsó percekben megszórtak bennünket a portugálok; igazságtalannak, fájdalmasnak éreztük, hogy ez történt velünk.


Más kérdés, hogy később, jóval a mérkőzés után sok egyéb is eszébe jut az embernek, főként persze az az őrült politika, amelyet a magyar miniszterelnök labdarúgás ügyében képvisel, és amihez – akihez – igyekszik felcsatlakozni mindenki a környezetéből; nehogy már futball-ellenesnek mutassa önmagát. Sokszor leírtam: foci-szerelmesként nem fogom bírálni Orbán Viktort, sőt kifejezetten tisztelem benne, hogy ott akar lenni minden fontos és kevésbé fontos mérkőzésen. Többször játszottunk is egymás ellen; nem volt olyan helyzet, hogy félvállról vette volna az egyébként amatőr játékunkat. (Jaj, meg ne sértődjön a miniszterelnök; kifejezetten a saját teljesítményemről beszélek, nem az övéről. – ide kellene most tenni egy szmájlit…) Szóval a játék szeretete nem politikai kérdés – egészen addig, amíg az nincs a kormányzati filozófia szintjére emelve. Márpedig nálunk ez történt, ez történik, egyesek már-már az aberráció szintjéig próbálnak Orbán Viktor magasságába emelkedni, a foci védelmében.

A legújabb verzió szerint a stadionépítések a nemzeti öntudatot növelik, és a balliberális oldal csakis ezért támadja a kormány stadionépítési koncepcióját. Deák Dániel, a hatalom által olyannyira preferált elemző ezt írja a Magyar Nemzetben: „Már egy évtizede tartó sportpolitikának az eredménye, hogy egyre eredményesebb a magyar fociválogatott is, ami nemcsak sportsikereket jelent, hanem hozzájárul a nemzeti identitás erősödéséhez is. Az ünneplő tömegek látványa Budapest utcáin az előző foci Eb meccseit követően minden magyart büszkeséggel töltött el, nagyon sokan ennek hatására döbbentek rá arra, hogy milyen nagy dolog egy nemzethez és egy közösséghez tartozni. Nem meglepő, hogy a baloldali politikusok éppen emiatt a nemzeti identitáserősítő szerep miatt támadják a sportberuházásokat, hiszen ez az ő globalista, a nemzetállamok lebontását célul kitűző szemléletükbe nem illeszthető be.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.