2022. január 17., hétfő

BOD PÉTER ÁKOS: A BÉREMELÉS ÉS A TÁRSADALMI TÖREDEZETTSÉG PROBLÉMÁT OKOZ IDÉN

PORTFOLIO
Szerző: BOD PÉTER ÁKOS
2022.01.17.


A munkaerőpiacok mindenhol gyors átalakulási szakaszban vannak. A koronavírus-járvány felgyorsított egy sor életmódbeli, társadalmi változást, mint amilyen a távmunka, otthonról dolgozás, az online vásárlás, a digitális ügyintézés, a távoktatás, az agglomerációból való kitelepülés, a munka és a nem-munka arányainak újragondolása; ezek pedig kihatnak a munkaerőpiacnak mind a kínálati, mind pedig a keresleti oldalára.


A járvány, mint a krízis általában, egy időre felnagyította az országok közötti eltéréseket, hiszen a járvány lefutása, a hatósági szabályozás, valamint a különleges viszonyokra adott gazdasági-szociális intézkedések esetenként jelentősen különböznek. Így volt ez az elmúlt két év során: Magyarország ezekben a vonatkozásokban is más, mint bármely szomszédja. Persze vannak hasonlóságok is, hiszen a gazdasági nyitottság elért szintjén a hazai üzleti élet, annak belső működési rendje, szorosan kapcsolódik más térségek normáihoz.

Különösen érdekesek a nemzetközi értékláncolatok központi helyeit betöltő vállalatcsoportoknál jelenleg zajló folyamatok. A multinacionális cégek bedolgozói és leginkább az itteni leányvállalatoknál foglalkoztatottak szinte azonnal átveszik a kinti munkarendet, kommunikációs gyakorlatot, szervezeti kultúrát. Noha tudható, hogy a fejlett gazdaságok jelen állapota nem mutatja meg a félperiféria pontos jövőjét, mégis gazdaságunk áru- és szolgáltatási kapcsolatai alapján igazodási térségnek számít Nyugat-Európa és az Egyesült Államok.

Szakadék

Ám ennek kimondásakor ne feledjük, hogy a közvetlen külső kitettség és hálózati kapcsolódás csak a gazdaságunk egyik szeletére igaz. A magyar gazdaságot duálisnak szokás nevezni termelési, tulajdoni és technológiai mutatók szerint („multik” meg a többi), de ami a munkaerőpiacot illeti, az ennél mindig tagoltabb, sőt, töredezettebb volt. A multik és a kkv-szektor szembeállításának is megvan persze a maga értelme minálunk, de a 4,5 milliós munkaerő-állományunk valójában sokféle halmazba rendezhető az emberek munkavégző képessége, iskolázottsága és szakképzettsége, a szakmai és területi megoszlása, életkora és egyéb fontos jellemzők szerint...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.