2022. január 18., kedd

SEMMI NEM INDOKOLJA, HOGY BÁRKI MEGKAPHASSA A NEGYEDIK OLTÁST

TELEX
Szerző: BOLCSÓ DÁNIEL
2022.01.15.



...Magyar szakértők is ellenzik


A KOVIDŐK péntek esti szakértői kerekasztal-beszélgetésén is előkerült a téma.

Szekanecz Zoltán, a Debreceni Egyetem immunológusa szerint egyetlen olyan tanulmány született eddig, amely a negyedik oltások szükségességére utalt, ez csökkent immunműködésűek immunválaszát vizsgálta az egyes adagok után, nekik valóban szükségük lehet a negyedik oltásra, senki másnak nem.

Az eddigi oltások tapasztalatai alapján várható, hogy az antitestválasz minden oltás után egyre rövidebb ideig tart ki. „Ha ezt tartósan csináljuk, akkor az jönne ki, hogy egy évben egy embernek mondjuk négy-öt oltást kell kapnia. Azt hiszem, nincs olyan vakcina, amelyiknél ez így lenne” – mondta, hozzátéve, hogy ennyi oltás logisztikailag is megterhelő lenne.


„Itthon az a szabály, hogy aki kéri, annál meg kell vizsgálni, hogy ez szükséges-e vagy nem, de én azt szeretném mondani a hallgatóságnak, hogy ha kimondottan nagy indokuk, immunbetegségük nincsen, akkor ezt a negyedik oltást most egyelőre hagyjuk.”

Hasonló véleményen volt Oroszi Beatrix epidemiológus, a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központjának megbízott igazgatója is, aki azt hangsúlyozta, hogy jelenleg a negyedik oltásnál sokkal fontosabb lenne a rendelkezésre álló vakcinák egyenlőbb elosztása:

„A rendelkezésünkre álló oltóanyagkészlet legoptimálisabb felhasználása úgy történik, hogy ha növeljük a hozzáférést az első, a második és a harmadik dózisokhoz, mert így csökkenthető az új variánsok megjelenésének a valószínűsége. Gondoljunk bele abba, hogy a világon jelen pillanatban van körülbelül ötven ország, ahol egyébként a világ lakosságának a húsz százaléka él, ahol az átoltottság 6 százalék. Ezek azok a területek, ahol nagy valószínűséggel az új variánsok majd meg fognak jelenni. De nem kell elmenni a világ végére, Magyarországon is óriásiak az egyenlőtlenségek.”


„Nem lehet azt megtenni, hogy a népességnek egy nagyon kis százaléka birtokolja a vakcinák nagyobb részét, ennek egy sokkal méltányosabb elosztása lenne előnyös járványügyi szempontból is, hiszen ennek a pandémiának csak úgy vethetünk véget, hogyha mindenkinél sikerül felépíteni azt az immunitást, amit jelen pillanatban a vakcinák tudnak a legnagyobb teljesítménnyel és a legbiztonságosabban nyújtani.”

Emellett Oroszi is kitért arra, hogy még ha lenne is mindenkinek elég vakcina, negyedik adagot most akkor is csak orvosi indikáció alapján, immunhiányosoknak vagy krónikus betegeknek lenne érdemes adni. „Gondoljunk bele, hogy ha mondjuk egy hónap múlva jön egy új variáns, akkor megint sorban fogunk állni védőoltásokért?”

„Jelen pillanatban a harmadik dózis plusz a maszkhasználat az, ami az omikron ellen megfelelő védelmet nyújt”

– mondta.

„Negyedik oltásra egyébként valószínűleg szükség lesz, de nem a mostani vakcinákkal, hanem olyan frissített oltóanyagokkal, amelyek már az új variánsokat tartalmazni fogják. Ez leghamarabb álláspontom szerint ősszel lesz aktuális, és vélhetően addigra már lesznek oltóanyagok, amelyek több, akkor aktuálisan cirkuláló variáns ellen is védelmet fognak nyújtani” – mondta...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.