2022. január 19., szerda

BOLBA MÁRTA: „A KORMÁNY A MARKÁBAN TARTJA AZ EGYHÁZAKAT”

SZABAD EURÓPA
Szerző: BÁTHORY RÓBERT
2022.01.19.


Gyerekkorától kezdve lelkész akart lenni. Nyolc évvel ezelőtt költözött be a VIII. kerület egyik legszegényebb részén található Mandák-házba, és kezdte el vezetni a gyülekezetet. Az evangélikus lelkész néhány év alatt felvirágoztatott és a világra és a társadalmi problémákra nyitottá tett egy zárt közösséget. Bolba Márta evangélikus lelkész szerint a kormány a markában tartja az egyházakat, nagyon kevés mozgásteret adva nekik. A lelkész szerint az egyházi vezető alapesetben nem mérlegelhet politikai szempontokat, amikor etikai kérdésekben nyilvánul meg, mint ahogy azt sem lenne szabad mérlegelnie, mi hány forintot ér.


Egy menekültügyi megszólalásod után olyan vádakkal is illetett téged a Fidesz holdudvarába tartozó médium, hogy a deviánsok pártját fogtad. Ugyanitt mondtak rólad csúnyábbat is. Lelkészként megviselnek ezek?

Úgy védekezem, hogy nem olvasom ezeket, mert ez nem színvonal a számomra, és ha a magát mondjuk jobboldali vagy jobboldali konzervatív körnek hívni szerető oldal így fogalmaz, azzal maga alatt vágja a fát. Van néhány barátom, aki screenshotokban meg szokta osztani ezeket velem, de meg szoktam őket kérni, hogy ne tegyék.

Sokkolnak téged a rólad szóló írások?

Lelkészként az érzékenységemből élek, ezek a „cikkek” viszont erőszakosak. Vagy az van, hogy megkeményítem magam, és akkor játsszuk azt, hogy az emberről lepereg ez. De akkor a másik oldalon is elvesztem az érzékenységemet. Nincs olyan, hogy csak a rosszat szűröd ki, a jót meg beengeded.

De azért nagyjából tudod, hogy te nem vagy a Fidesz–KDNP egyik kedvenc lelkésze.

Azt gondolom. Bár azt mondta az egyik KDNP-s képviselő, hogy én nagyon jó ember vagyok, csak kár, hogy nem az ő oldalukon játszom. Ezt egy KDNP-s tornatanár néni mondta, aki alpolgármester volt és Kocsis Mátéval dolgozott együtt. Humán alpolgármester volt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.