2022. január 30., vasárnap

EZ A NÉGY BIOLÓGIAI TÉNYEZŐ LEHET AZ OKA A HOSSZÚ COVID KIALAKULÁSÁNAK

QUBIT
Szerző: Qubit
2022.01.28.


Továbbra is rengeteg a megválaszolatlan kérdés a hosszú covid szindróma körül, de az egyik legnagyobb rejtély, hogy kik azok, akiknek szervezete hajlamosabb produkálni a betegség fizikai, neurológiai és kognitív tüneteit, köztük a légzési nehézségeket, a krónikus fáradtságot és a tompult tudatállapotot, akár hónapokig is. Egy amerikai kutatócsoport 209 koronavírusos beteg útját követte 2-3 hónapig, és végül négy olyan biológiai tényezőt azonosított, amelyeket ha a koronavírus-fertőzés korai időszakában észleltek, korreláltak a hetekkel később is tartósan meglévő tünetek fokozott kockázatával. Az eredményeket 457 egészséges alanyból álló kontrollcsoporttal vetették össze, és a héten a Cell folyóiratban publikálták.

A Washingtoni Egyetem, a seattle-i Rendszerbiológiai Intézet, a seattle-i Svéd Orvosi Központ és több más kutatóközpont csoportja által azonosított egyik tényező a vírusterhelés indikátora, vagyis a fertőzés korai szakaszában a vérben megtalálható koronavírus-RNS szintje.

A második - és egyben a kutatók szerint legfontosabb - bizonyos autoantitestek jelenléte, vagyis olyan fehérjéké, amelyek a szervezetben lévő egészséges szövetek ellen fordulnak. Ez történik az olyan betegségeknél is, mint a lupusz és a reumás ízületi gyulladás. Sőt az is kiderült, hogy azoknál a betegeknél, ahol magasabb volt az autoantitestek szintje, alacsonyabbnak bizonyult a koronavírus elleni antitestszint, és emiatt magasabb lehet náluk az újrafertőződés kockázata...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.