2022. január 30., vasárnap

OROSZORSZÁG NEM HÓDÍTANI, GYŐZNI AKAR UKRAJNÁBAN

ALAPBLOG
Szerző: KISS JÓZSEF (Lovasember)
2022.01.30.


Oroszország nem akar ukrán területeket elfoglalni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az orosz erők nem támadják meg Ukrajnát – mondta a Holdblognak adott interjújában Rácz András, a Stratégiai Védelmi Kutatóintézet tudományos főmunkatársa, történész, egyetemi oktató, Oroszország szakértő. A helyzet gyorsan változik, de egyelőre úgy tűnik, nagyobb az esélye egy preventív háborúnak, mint a konfliktusok békés rendezésének.


Ön szerint van valóságalapja annak az orosz állításnak, amely szerint 1990-ben, James Baker akkori amerikai külügyminiszter megígérte Michail Gorbacsovnak, az utolsó szovjet elnöknek, ha a két Németország egyesül, és Kelet-Németország beléphet a NATO-ba, a katonai szervezet felhagy a további, keleti irányú katonai bővítéssel?

Az, hogy volt-e ilyen ígéret (ahogy az oroszok állítják) vagy sem (ami azt Egyesült Államok álláspontja) az a hidegháború időszakának egyik legnagyobb rejtélye! Biztos választ erre szerintem sose fogunk kapni. Azt azonban biztosan el lehet mondani, ha volt ilyen ígéret, abban az esetben az akkori szovjet/orosz diplomácia kulcsfontosságú hibát követett el azzal, hogy nem foglaltatta azt írásba. A diplomácia, a nemzetközi kapcsolatok, a nemzetközi szerződések klasszikusan olyan műfaj, ahol amit nem írnak le, az nincs. Ha ilyen kijelentés elhangzott, Moszkvának körömszakadtáig ragaszkodnia kellett volna ahhoz, hogy le is írják. Ilyen dokumentumnak azonban semmilyen nyoma nincs...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.