2022. január 20., csütörtök

FÉLREVEZETŐ FACEBOOK-POSZT TERJED A COVID-OLTÁSOKKAL KAPCSOLATBAN

LAKMUSZ
Szerző: LAKMUSZ
2022.01.18.


Több mint 122 ezer felhasználó osztott már meg egy magyar Facebook-bejegyzést, amely azt állítja, hogy a koronavírus elleni oltások az első olyan oltások, amelyek nem akadályozzák meg a fertőzést és a kórokozó átadását. De több nemzetközi szakértő is azt mondta az AFP-nek, hogy ez az összehasonlítás félrevezető. A Facebook-bejegyzésben szereplő oltások fő célja – hasonlóan a Covid-oltásokhoz – az, hogy védjenek a súlyos megbetegedés és a halál ellen, magyarázták a szakértők. Egyes vakcinák eltérnek abban, hogy mennyire csökkentik a betegségek terjedését a népesség körében.

"Az összes oltás közül, amelyeket eddig ismertünk (szamárköhögés, diftéria, tetanusz, himlő, kanyaró, rubeola, mumpsz, hepatitis, agyhártyagyulladás, gyermekbénulás és tuberkulózis), még soha nem láttunk olyan oltást, amely után a betegség ugyanúgy fertőz, akkor is, ha teljesen be vagy oltva! Soha nem hallottunk olyan oltóanyagról, amely beadása után is továbbterjed a vírus maszkot kell hordani és távolságot tartani!" – írja egy magyar Facebook-bejegyzés, amelyet 2021. december 8-a óta már több mint 122 ezer ember osztott meg. A bejegyzésen 47 ezer reakció és 25 ezer hozzászólás van.

A Facebook-bejegyzés részben véleményt fogalmaz meg, és az igaz, hogy az elmúlt évtizedekben nem volt jellemző világszinten a távolságtartás és a maszkviselés (helyi kivételektől eltekintve), de ettől függetlenül számos tárgyi tévedés is van a szövegben, amelyek az AFP-nek nyilatkozó szakértők szerint nagyon félrevezetővé teszik azt.

A posztban szereplő védőoltások közül van olyan, amelyet már évtizedek óta használnak (vagy több száz éve a fekete himlő esetében), ráadásul mindegyik oltás eltérő hatékonysággal előzi meg a betegség továbbterjedését. Az AFP által megkérdezett szakértők egyetértettek abban, hogy az olyan oltások, amelyek teljes védelmet nyújtanak a fertőzés és a betegség terjedése ellen, kifejezetten ritkák, szemben azzal, amit a bejegyzés állít. Az oltások fő célja, hogy kontroll alatt tartsák a betegségeket, és megvédjék az embereket a súlyos megbetegedéstől és haláltól, mondták el a szakértők.

Jelenleg világszerte meredeken emelkedik a koronavírusos esetek száma az omikron variáns miatt. Az omikron úgy tűnik, hogy kevésbé súlyos lefolyású betegséghez vezet, főleg az oltottak esetében. Viszont az új variáns a jelek szerint sokkal fertőzőbb, mint az előző variánsok, és sok olyan ember is elkapja, akik be vannak oltva vagy már átestek a koronavíruson.

De ez nem jelenti azt, hogy az oltások hasztalanok lennének az omikron ellen: az antitesteken túl létezik a T-sejtes védettség is, amely a fertőzött sejteket célozza, így küzd a vírus ellen. Ez a fajta védettség fontos eleme a súlyos betegség megelőzésének. Egy dél-afrikai előtanulmány arra jutott decemberben, hogy a Pfizer védőoltása hatékonyan véd a súlyos Covid-19 kialakulása ellen az omikron variáns esetében, már két oltást követően is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.