2022. január 20., csütörtök

GATTYÁN ORBÁNT KÜLFÖLDI HATALMAK BÁBUJÁNAK TEKINTI - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2022.01.20.


Kaland ez, hazafiasság vagy csak egy gazdag ember hobbija? – teszi fel a kérdést az újság Gattyánnak, amikor arról kérdezi, hogy miért szállt be a nagypolitikába. Csernyánszky Judit lapszemléje.

Az egyik vezető hír volt Magyarországról a nemzetközi médiában, hogy 24 óra alatt negatív rekordot döntött meg szerdára a Covid-19 fertőzöttek száma, majdnem elérte a 15 ezret. Ezzel 1400000-re ugrott az összes fertőzött száma – írja a legnagyobb kínai hírügynökség, a Xinhua, többek között. Beszámolnak arról is, hogy szakemberek tulajdonképpen számítottak a fertőzés hirtelen megugrására. 3.43 millióan kapták meg a harmadik oltásukat, és a kormány elkezdte a negyedik oltás adminisztrációját is.

Szintén hír lett abból – még a KTAR News oldalán is – hogy pozitív lett Márki-Zay Péter Covid tesztje. De erről ír a US News and World Reports, a Szabad Európa vagy éppen a SwissInfo. Beszámolnak arról, amit a politikus kiírt az Facebook-oldalára, miszerint lemondta minden programját és home office-ban folytatja a kampányt. Illetve, hogy háromszorosan is beoltott. A tudósítás megjegyzi, ő is beleesett abba a kritikus időszakba, amelynek során sikerült hazánkban rekordot dönteni. A fertőzöttek 90%-ánál az Omicron variánst mutatták ki.

A földgázszolgáltató FGSZ, mint a MOL csoport tagja, a német DNV céget választotta annak felderítésére, hogy miként oldható meg a hidrogénnek, mint a jövő energiájának szállítása a meglévő földgáz vezetékeken keresztül – írja a PowerEngineering International szaklap. Európában növekedés előtt áll a hidrogén üzemanyagú gazdaság, noha ennek van némi akadálya a jelen pillanatban, méghozzá az infrastruktúra hiánya. Erre kínál egy megoldást a DNV a legkülönfélébb felmérések elvégzése alapján. Amennyiben a gázvezetékeket át lehet állítani a hidrogénszállításra is, Magyarország felgyorsíthatja uniós zöld vállalásait, a zéró széndioxid-kibocsátáselérését. Jelen esetben a földgáz szállító mintegy 6000 km hosszú, 70 éves vezetékeiről van szó. A DNV ügyvezető igazgatója ennek kapcsán beszélt arról, hogy Európa számára a hidrogénipar kulcsszerepet fog játszani abban a folyamatban, amelynek során az Unió 2050-re megígérte a 0 szennyezőanyag, üvegházhatású gázkibocsátást.

Nasdaq figyelmét felkeltette, amit Márki-Zay Péter az euró bevezetéséről mondott a minap egyik interjújában. Amennyiben április 3-án győz az ellenzéki összefogás, Magyarország rááll arra az ötéves átmeneti pályára, amelynek végterméke lesz az új fizetőeszköz. Hisz egyrészt hazánk szomszédainál, a szlovákoknál, szlovénoknál már átálltak, nem beszélve arról, hogy külkereskedelmünk 80%-a uniós tagállamok között zajlik, persze alapvetően Németországgal. Ezzel szemben a Fidesz semmilyen céldátumot nem jelölt ki, sőt azt hangoztatja, ebben egységes nemzeti véleményre lenne szükség, kétharmados nemzeti támogatásra, miután az alaptörvény kimondja, hogy Magyarországon a nemzeti valutát forintnak hívják

Az osztrák Puls24 az áprilisi megmérettetésbe kormányfő jelöltként az előválasztás után beugró Gattyán György portréját rajzolja meg, aki 280 milliárd forintos vagyonát a webkamerás pornó platform üzemeltetésével alapozta meg. Kaland ez, hazafiasság? Vagy csak egy gazdag ember hobbija? – teszi fel a kérdést az újság Gattyánnak, amikor arról kérdezi, hogy miért szállt be a nagypolitikába. A társadalmi felelősségvállalás volt az indíték, amellyel létrehozta – ahogy ő minősítette – mérsékelt liberális mozgalmát. Esélyét többek között azzal is magyarázza, hogy úgyis csak a választás előtt három héttel fognak dönteni a szavazók voksukról. S mivel programja a digitalizált Magyarországon alapul, a fiatal szavazókra kifejezetten számít. Szerinte optimizmusa nem a nagyképűségen alapul, amikor azt látja, hogy meg fog győzni 2 millió szavazót, akik mind a két oldalban, a Fideszben és a baloldalban is csalódtak. Nem ideákat kerget, hisz mozgalmának neve, a Megoldás is azt jelzi, konkrét válaszokat keres a problémákra. Elmondja az interjúban, hogy minden hazafinak írta nyílt levelét, mindazoknak, akik a kormányváltásban és a békés átmenetben együtt kívánnak vele működni.

Gattyán Orbánt külföldi hatalmak bábujának tekinti, ő biztos nem lesz az, ígéri, s emellett azt is, hogy őt zsarolni és a megvesztegetni sem tudja senki. Járja az országot és azt tapasztalta, nyitottak az emberek a gondolataira. Hogy mibe kerül ez neki, titokzatos mosoly volt a válasz. 14 éve ingázik Magyarország, az Egyesült Államok és Franciaország között, a Docler Holding székhelye jelenleg Luxemburgban van, és hazánkhoz leginkább a jótékonykodás köti. Büszke európainak írja le magát, aki ezzel egyidőben a nemzeti szuverenitás elvét és a nemzeti öntudat fontosságát hirdeti. Az írás Márki-Zay véleményét is közli ennek kapcsán, hisz szerinte a Fidesz győzelmét segíti, aki az egyesült ellenzékkel szemben indul.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.