2022. január 13., csütörtök

NAGYOT LEHETETT BUKNI AZ ÁLLAMPAPÍROKON - A PÉNZPIACI HOZAMEMELKEDÉS NEM KEDVEZETT A BEFEKTETŐKNEK

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Azénpénzem
2022.01.13.


Trendfordulót hozott a 2021-es esztendő. Elszálló infláció, emelkedő pénzpiaci hozamok, gyengülő forint és jegybanki kamatemelések jellemezték a tavalyi évet. A főként állampapírokba fektető befektetési alapok portfólióját ez rosszul érintette, a hosszúkötvény-alapok így 10 százalék körüli veszteséggel zárták az évet.


Decemberben folytatódott az állampapír-piaci összeomlás, tovább emelkedtek a hozamok. Ez alól csak a legrövidebb, éven belüli lejáratok jelentettek kivételt. Ezeknek a hozamait ugyanis az év végi likviditásbőség által teremtett kereslet átmenetileg lejjebb szorította. A hozamgörbe közepén és végén azonban jelentős volt az emelkedés: az egyéves 61, a három és tíz év közöttiek 8-21, a tizenöt és húszéves lejáratok 42-44 bázisponttal mentek feljebb – írja az OTP Alapkezelő havi portfóliójelentésében. A hozamemelkedés oka az elszálló infláció volt; a KSH adatai szerint ez novemberben 7,4 százalékra, messze a jegybanki előrejelzés és inflációs cél fölé nőtt. (A cikk a Befektetési alapok rovat része, a hozamokat ott megtalálja.)

Az infláció tartós növekedéséhez vezető okok továbbra is felfelé hajtják az árakat. Többéves rekordon vannak az energia- és nyersanyagárak, kritikus ellátási nehézségek és a termelési láncok zavarai feszítik a gazdaságot, emellett a választási év előtti fiskális élénkítés, kormányzati intézkedések bővítik a keresletet. Újra hiányba fordult a külső mérleg, így ismét ikerdeficit jellemzi a gazdaságot. Az MNB az alapkamatot decemberben 30 bázisponttal, az egyhetes betéti kamatot öt alkalommal, összesen 110 bázisponttal emelte. A jegybank döntött az állampapír-vásárlási program azonnali leállításáról és a Növekedési Kötvényprogram lezárásáról is. A forint mindezek ellenére nem tudott erősödni, az évet az euróval szemben 369-en zárta...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.