2022. január 13., csütörtök

PANYI SZABOLCS NYERTE AZ IDEI TRANSPARENCY-SOMA DÍJAT A FUDAN EGYETEMRŐL SZÓLÓ CIKKSOROZATÁÉRT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: HORN GABRIELLA
2022.01.12.


A díjjal már korábban is elismert Panyi Szabolcs, a Direkt36 újságírója kapta az idei Transparency-Soma Díjat. A tényfeltáró újságírók számára évente meghirdetett pályázaton, melyet idén 21. alkalommal írtak ki, Panyi első helyezést ért el cikksorozatával, mely a kínai Fudan Egyetem budapesti campusának építési terveit, annak politikai, társadalmi, gazdasági okait és hatásait mutatta be. Az összesen egymillió forinttal járó elismerést a Transparency International Magyarország által szervezett online díjátadó eseményen adták át kedd este a Közép-európai Egyetem budapesti épületében.


A nyertes cikksorozatból kiderült többek között, hogy több száz milliárd forintnak megfelelő összegből építené meg a magyar és a kínai állam a Fudan Egyetem épületegyüttesét. Ráadásul a nyilvánosságra került dokumentumok alapján a magyar fél az építkezés költségeit kínai hitelből fedezné. A cikksorozat által feltárt összefüggések széles körű tiltakozást váltottak ki a magyar lakosság körében...


...Az évente a legjobb oknyomozó cikkekért odaítélt elismerést korábban az Átlátszó több újságírója is elnyerte. 2008-ban az akkor még nem létező lapunk főszerkesztője, Bodoky Tamás az Indexen megjelent 2006-os cikksorozatáért részesült az elismerésben. 2014-ben az akkor nálunk dolgozó Oroszi Babett az állami filmtámogatások osztogatásának kormányzatokon átívelő belterjes gyakorlatáról írt cikksorozatáért nyerte el a díjat, 2019-ben pedig az Átlátszó nagy botrányt kavart magánrepülőgépes-luxusjachtos tényfeltáró cikkének szerzői: Erdélyi Katalin, Németh Dániel és Bátorfy Attila nyerték el a legjobb oknyomozó újságírónak járó Transparency-Soma Díjat. A tavalyi díjátadón a zsűri a mezőnyből kiemelkedő írások között ismerte el az Átlátszó két újságírójának, Horn Gabriellának és Németh Dánielnek azon cikkeit, amelyekben feltárták, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter Szíjj László nagyvállalkozó luxusjachtján utazott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.