2022. január 21., péntek

RÁHÚZTAK A CÉGEK TAVALYI BÉREMELÉSI TERVEIKRE - EGEKBEN AZ INFLÁCIÓS VÁRAKOZÁSOK

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Azénpénzem
2022.01.21.


Egy frissen készült felmérés szerint a nagy vagy közepes méretű (sokszor nemzetközi hátterű) vállalatok az infláció megugrása miatt magasabb béremelést hajtanak vége a tavaly ősszel tervezettnél. A 12 vizsgált iparágban a fizikai dolgozók keresete átlagosan közel 10 százalékkal, a szellemieké 8 százalékkal nőhet.


A Cafeteriatrend online tájékoztatóján a meghívott vendég Nánássy-Kassim András, a Smartscale ügyvezetője azt a friss kutatást mutatta be, amely még neki is meglepetést okozott. (A cég béradatbázist kínál HR vezetőknek.) A társaság tavaly októberben szokás szerint felmérte, hogy a nagy vagy közepes méretű (sokszor nemzetközi hátterű) vállalatok az idei évre mekkora béremelést terveznek.

Mostanra kiderült, hogy azokat a terveket alaposan felülírta az élet. Korábban írtunk arról, hogy a minimálbér és a bérminimum jókora idei emelése feladta a leckét a munkaadóknak. Az első bejelentett bérmegállapodások (szokás szerint) meglehetősen dinamikus növelésről szóltak. Nemrégiben az Auchan közölte, hogy nála a bérek és a juttatások mértéke két lépcsőben január 1-jétől és július 1-jétől fog emelkedni, amire a vállalat összesen 3,2 milliárd forintot fordít.

A Smartscale által megkérdezett cégek azonban már októberben is tisztában voltak azzal, hogy jókora lesz a lehetséges legalacsonyabb bérek emelése. Ezeket a társaságokat egyébként sem érinti közvetlenül ez az állami intézkedés, hiszen alkalmazottaik eleve magasabb keresetűek. Mint Nánássy-Kassim elmondta: a tervezettnél magasabb ütemű béremelés oka a cégek szerint az infláció megugrása. Több olyan társaságról is tud, amelyek anyavállalatukkal most kezdtek egyeztetésbe a keresetek további növeléséről...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.