2022. január 21., péntek

HIÁBA A TUDOMÁNY ÉS A TECHNOLÓGIA VÍVMÁNYAI, EGYRE ROSSZABBUL KEZELJÜK A KATASZTRÓFÁKAT ÉS A VÁLSÁGOKAT

QUBIT
Szerző: MAROSÁN GYÖRGY
2021.01.21.


Az egyre összetettebbé váló politikai rendszerek nem tudnak fellépni a hirtelen feltűnő válságok ellen, ahogy a felelősöket is egyre nehezebb azonosítani egy-egy katasztrófa esetén. Pedig a krízis jelei általában szem előtt vannak, a tudomány figyelmeztetése helyett azonban a politikai és gazdasági érdekek dominálnak. De hogy lehet ebből kitörni?



A média, részben a hírfogyasztók igényeit kiszolgálva, részben a válságoktól gyötört világ állapotát tükrözve, tele van a legkülönbözőbb katasztrófák híreivel. Minden nap szembesülünk legalább egy, a világ valamelyik távoli pontján és az élet legkülönbözőbb szféráiban bekövetkező balesettel, összeomlással, válsággal. Életünk békés nyugalmát egy szempillantás alatt a félelem váltja fel. Ilyenkor rádöbbenünk sebezhetőségünkre, ahogy azt nemrég a tíz halálos áldozatot követelő Astroworld fesztivál egyik szemtanúja is megfogalmazta: „Ez nem koncert volt, hanem harc a túlélésért.”

Csak néhány példa az elmúlt évtizedekben bekövetkezett és egymástól sok szempontból különböző esetekre:

- menekülési pánikból fakadó katasztrófák (Astroworld fesztivál, izraeli zarándokok),
- a Hableány balesete,
- a Boeing repülőgépek lezuhanása,
- sífelvonók leszakadása,
- az ajkai vörösiszap-katasztrófa,
- a libanoni kikötői robbanás,
- a globális felmelegedés által felerősített erdőtüzek és természeti katasztrófák,
- a csernobili atomerőmű-baleset,
- a Deepwater Horizon olajfúrótorony katasztrófája,
- a 2008-as pénzügyi világválság,
- a covidjárvány,
- vagy a 2015 utáni menekültválság.

Ezek a kiragadott, de nagyságrendjük miatt a figyelmünket megragadó események kínálhatták az ötletet Niall Ferguson gazdaságtörténésznek, hogy Végzet – A katasztrófa politikája című új megjelent könyvében alaposan kielemezze a régi idők és a közelmúlt katasztrófáit. Azon túl, hogy a szerencsétlenségek kiiktathatatlannak tűnnek az életünkből, mintha még sokasodnának is – ez a táptalaja az egyre szaporodó világvégejóslatoknak. Amikor kirobban egy újabb krízis, az emberek ösztönszerűen elkezdik keresni az okokat és a felelősöket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.