2022. január 26., szerda

SZESZFŐZDÉRE, BUDIRA ÉS A MARI HÁZRA IS JUT A KÖZPÉNZMILLIÁRDOKBÓL

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: KATUS ESZTER
2022.01.26.


Három lépésben újul meg a Göcseji Falumúzeum, az állam eddig nettó 3 milliárd forintot áldozott a fejlesztésekre. A kivitelezésre a már jól ismert kormányközeli cégek jelentkeztek. A Mészáros-féle ZÁÉV az első körben alvállalkozóként, a másodikban fővállalkozóként nyert, és bevonta a munkába a Magyar Építő Zrt.-t. Annak egyik tulajdonosa, az Épkar Zrt. így hiába maradt alul kétszer is, közvetve mégis profitálhat a beruházásokból. A Szabadics Zrt. sem panaszkodhat: ők a Dunántúli Magasépítő Kft.-vel közösen vehetik ki részüket a munkálatokból. Utóbbi több szálon is kapcsolódik a ZÁÉV-hez.


Három fázisban újul meg a Göcseji Falumúzeum, most a második ütem kivitelezőjét jelentették be. Az uniós közbeszerzési értesítő szerint a pályázatot szeptember elején írta ki a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt., és most, január végén hirdették ki a nyertest.

Eszerint a Göcseji Falumúzeum fejl. II. ütem kivitelezésére a ZÁÉV Építőipari Zrt. kapott megbízást nettó 1,2 milliárd forint értékben.

Az Építő-és épületkarbantartó Zrt. (Épkar) is pályázott, de ők drágábban vállalták volna a munkát. A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV alvállalkozót is bevon a munkálatokba: ajánlatában a Magyar Építő Zrt.-t nevezte meg.

Ez különösen érdekes annak fényében, hogy a Magyar Építő Zrt. többségi tulajdonosa a Körösaszfalt Mélyépítő Zrt., ami viszont a West Hungária Bau Kft.-é és az Épkar Zrt.-é.

Vagyis úgy veszített az Épkar a tenderen, hogy a tulajdonában álló Magyar Építő Zrt. alvállalkozóként nyert.

A nyertes cégek feladata lesz: Cigányház, Iborfia, lopott tornácos porta, Iborfia parasztpolgári porta, Ozmánbüki porta, Szentgyörgyvölgyi porta és szeszfőzde építése összesen 938,5 m2 kiállítási területen. Továbbá kertet és kültéri térfigyelő rendszert kell kialakítaniuk, valamint a környezetrendezést is el kell végezniük (gyepesítés 10851 m2, fák ültetése 42 db, cserjék ültetése 198 db).

A szerződés opciós részt is tartalmaz, amely a Rámi iskolára vonatkozik. Az iskola alapterülete 165,01 m2, ehhez jön a melléképület (budi, ól nettó össz. alapterülete 31,43 m2), plusz a kút, összesen 196,44 m2. A dokumentum szerint „az épületről részletes felmérés készült, mely az eredeti helyén megmarad, a múzeumban épülő épület annak a másolata lesz. Az épületek falszerkezetét korhű anyagból kell megépíteni (tömör tégla), meghagyva a bruttó falvastagsági méreteket. A talajjal érintkező rétegrendek (nem látszó szerkezet), mai elvárásoknak megfelelő rétegrendűek lesznek, figyelembe véve a talajvíz állapotokat. A Rámi iskola építésénél a nyílászárók, padlásfeljáró lépcső, mozaik burkolat, födém, fedélszék, előtető csatolt szándéknyilatkozat alapján áttelepítendők. Budi nyílászárói, belső elválasztó falazata is áttelepítendők.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.