2022. január 26., szerda

CSODÁBÓL BOTRÁNY – A BANGLADESI IKREK SZÉTVÁLASZTÁSÁNAK VALÓDI TÖRTÉNETE

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ÉLŐ ANITA
2022.01.26.


Ritkán fordul elő, hogy egy magyar orvosi siker híre bejárja a világsajtót. 2019 augusztusában a bangladesi sziámi ikrek szétválasztásakor ez történt. Az öröm elmúlt, azóta büntető- és etikai ügyek, letiltott dokumentumfilm, nyilatkozatháborúk jellemzik a helyzetet. Mi rontotta meg a sikeres csapat viszonyát? Hogyan jutottak idáig? A Válasz Online nem nyilatkozatot kért a történet kulcsszereplőitől, hanem bizonyítékokat. Kaptunk. Ezek alapján rekonstruáljuk most a történteket.


Már a műtét huszadik órájánál tarthattak, amikor a két, fejénél összenőtt bangladesi kislány koponyáját sikerült szétválasztani. A sziámi ikrek nem voltak immár sziámiak: két test feküdt előttük az erre a célra összeállított dupla műtőasztalon. A bangladesi műtő különböző pontjain több orvoscsoport dolgozott egyszerre, mert nem csak szétválasztani kellett a gyerekeket. Önálló életre is alkalmassá kellett őket tenni. Befedni az eddig közös felületet a koponyájukon. Minden tekintet erre az asztalra szegeződött, a műtétsorozat nagy pillanata volt ez, a születésük óta eltelt három évben ez volt az első alkalom, amikor a gyerekek fizikailag eltávolodhattak a másiktól. Az összeépített műtőasztalokat már függetlenítették, most már csak el kellett tolni egymástól, óvatos, de határozott mozdulattal, nehogy megdöccenjenek. Minden rázkódás végzetes lehet ilyenkor, hiszen a gyerekek koponyája fedetlen volt. Kilátszott az agyuk.

Az asztal azonban nem mozdult. Megint előre nem látható nehézséghez érkeztek, amiből percenként adódott egy, mivel a két kislány fejében semmi sem úgy volt, mint az anatómiakönyvekben. A magyar sajtó ekkor, 2019 augusztusában már jó éve tudósított az ikrek szétválasztásának történetéről. Mindenki a nagy hírt várta. Anélkül, hogy fogalmunk lehetett volna arról, a misszió milyen könnyen fordulhat tragédiába...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.