2022. február 6., vasárnap

A CSALÁSOKON MÚLHATOTT A KÉTHARMAD – NEM VICCEL AZ IKSSZEL A FIDESZ, A SZAVAZATSZÁMLÁLÓK DÖNTHETIK EL A VÁLASZTÁST

NÉPSZAVA
Szerző: BALASSA TAMÁS
2022.02.06.


Az Orbán-kormány harmadik kétharmada a 2018-as választási csalásokon múlhatott. A megfogalmazás puhának tűnik, de a feltételes mód így is dermesztő. A csalások és visszaélések sorozata megrengette a választások integritásába, feddhetetlenségébe vetett hitet, állapítja meg az Unhack Democracy. A fantomszavazók szállítása a Kúria szerint is törvényt sértett, de a nyomozás és a felelősségre vonás elmaradt. Az ellenzéki szavazatszámlálók az elmúlt (a borsodi időközivel) négy választáson számos visszaélést rögzítettek: koordinált szavazatvásárlást, láncszavazást, szavazólapok eltűnését, idősotthoni szavazók megfélemlítését, jegyzőkönyvek hitelességének sérülését, választói névjegyzékek manipulálását. Mindez azért történhetett, mert a szavazatszámláló bizottságok 43 százalékába nem jutott ellenzéki delegált, vagy nem voltak elegendően – ezekben a szavazókörökben rendre 10 bázisponttal lett erősebb a Fidesz. Az EP-választáson már „csak” a helyek negyedében, az önkormányzati 17 százalékában nem volt kiegyensúlyozott szavazatszámlálás: ezt akarják nullára csökkenteni a civilek, köztük a 20k22 mozgalom. Még sok ezren hiányoznak, de akik vannak, lelkesek. Közülük sokan az ország bármely pontjára hajlandók elutazni április 3-án. Ahogy egyikük fogalmaz: „A kormányváltásért? Bökj a térképre!”


Menjenek az emberek közé, építkezzenek a falvakban, írjanak szakpolitikai programokat, tartsák napirenden a Völner-ügyet, üljék meg a Pegasus hullámait, legyen erős alternatív államfőjelöltjük, harsogják túl a kormány adóforint-meghajtású süketelését – amennyiben az ellenzéki összefogás pártjai ezt mind megugranák, az is annyit érne, mint golyó ellen az integetés, ha a Fidesz közben elcsalja a választást. A Tiszta Választásokért Alapítvány ezért nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint hogy a 10 214 szavazókörbe két-két képzett tagot delegál – a kormányváltáson dolgozó ellenzéki pártok és az együttműködő civil szervezetek képviseletében. 

A toborzást a másfél éve létrehozott 20k22 nevű platform több mint száz önkéntese végzi. Együttműködnek az e témában szintén kampányoló Számoljunk Együtt Mozgalommal és az Unhack Democracy nevű szervezettel is. Októberben indított kampányuk kezdetén napi kétezren is jelentkeztek, mondja szóvivőjük, Ruskal-Klemm Csilla. A létszám mára közelíti a 18 ezret. „Miután betegségek, váratlan események miatt lemorzsolódás várható, a 20 ezret bőven meghaladó számú jelentkezőt szeretnénk képezni. Borsod, Szabolcs, Békés, Zala és Vas megyékben vannak még nagyobb hiányosságaink, de sokat segíthetnek azok, akik a lakóhelyüktől távolra utazást is vállalják.”
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.