2022. február 6., vasárnap

ORBÁN, LE PEN: A KÉT FŐ OROSZBARÁTON BUKIK A „LÁZADÓK INTERNACIONÁLÉJA”?

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ABLONCZY BÁLINT
2022.02.04.


Marine Le Pen kampányát korábban orosz forrásból támogatták, most a szerepet átveszi Magyarország: a francia Nemzeti Tömörülés közel négymilliárd forintnyi hitelt kap egy meg nem nevezett magyar banktól. Le Pen szombati nagygyűlését videóban köszönti majd Orbán Viktor, és Oroszországgal kapcsolatban is hasonló álláspontot képviselnek. A moszkvai politikával kapcsolatos megértést azonban nem osztja minden lehetséges partner, ez az egyik oka annak, hogy a jobboldali erők múlt hétvégi madridi csúcsán nem jött létre az Európai Néppárttól jobbra álló pártszövetség. Elemzés.


Hétvégén még egymás vállát lapogatják, kedden homlokegyenest mást képviselnek – mi az? A politikai találós kérdésre a válasz: a lengyel-magyar bajtársi közösség. Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök vasárnap a konzervatív és jobboldali radikális pártok madridi konferenciáján még együtt szerepeltek. Hogy aztán kedden Varsóból Kijevbe, Budapestről pedig Moszkvába vezessen az út. Morawiecki lőszert, drónokat és humanitárius segítséget ígért az orosz invázió által fenyegetett Ukrajnának, keleti szomszédjával és Nagy-Britanniával hamarosan védelmi megállapodást is aláírnak. Eközben magyar kollégája Moszkvában Vlagyimir Putyinnal tárgyalt energiáról és a budapesti vasúti körgyűrűről. Majd végigasszisztálta, ahogy az orosz elnök a közös sajtótájékoztató végén tízperces tirádában szidta a NATO-t, felsorolva, mely közép-európai országoknak nem lett volna szabad belépni a katonai szövetségbe 1997 után. (Emlékeztetőül: Magyarország egy népszavazást követően 1999-ben lett a NATO tagja.)

Persze a magyar és a lengyel kormány számos egyéb politikai pozíciója (például az uniós források jogállamisági feltételekhez kötésének ellenzése) valóban közös.

Ám a lengyel PiS és a Fidesz Oroszország kérdésében egymástól gyökeresen eltérő álláspontja jól jelzi, milyen nehéz az Európai Néppárttól jobbra álló európai pártszövetség létrehozása – merthogy a hétvégén Madridban éppen ennek előkészítése zajlott.

Ha az egymáshoz ideológiai szempontból közel álló pártok ilyen alapvető kérdésben ennyire mást gondolnak, ne csodálkozzunk, ha a „lázadók internacionáléja” még nem jött létre. A csodálatos európai forradalom helyett egyelőre csak egy politikai koordinációs irodával büszkélkedhetnek a hegyek – hónapok vajúdása után. Ez a madridi csúcs mérlege. Pedig a történet nem így indult. Majd’ egy évvel ezelőtt hagyta el a Fidesz az Európai Néppártot, magyar kormányzati megmondóemberek pedig akkor valósággal virultak az örömtől. A langyibangyi jobbközép után végre telivér harcosokkal szövetkezhet a magyar kormánypárt, így tehát nem csökken, éppenséggel nő a magyar mozgástér – szólt az érvelés...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.