2022. február 5., szombat

HA AZ ELLENZÉK AZT KOMMUNIKÁLJA, HOGY NEM TUDJA ELTÖRÖLNI AZ ORBÁN-RENDSZERT, NEM FOGNAK RÁJUK SZAVAZNI

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2022.02.04.


A kampány elején még ígéretes okfejtések hangzottak el arról a tényről, hogy Orbán alaptörvénye nemcsak illegitim (mert egypárti törvény), hanem törvénytelen is, mert a kizárólagos hatalomra való törekvés alkotmányos tilalmát sérti. Ezért jogtudósok is bátran mondták, hogy törvénytelensége miatt az alaptörvény semmis, abszolút érvénytelen, amit a parlament első napján egyetlen tollvonással el lehet törölni és a jogállamot helyre lehet állítani.

Azóta sokan visszavonták és vitatják ezt, mert úgy vélik, hogy kétharmados többség nélkül ez mégsem lenne jogállami és rossz precedenst teremtene. Olyan köpönyegforgató és szektás jogászok, mint Hack Péter, akinek mindig az a jogi álláspontja, amit a most éppen a Fidesznek kampányoló Hit Gyülekezete vezetője megrendel tőle, polgárháborúval is fenyegetőzött, ha hozzá mernek nyúlni a diktatúra alaptörvényéhez (Hack szerint nincs is diktatúra, hanem demokrácia van), emellett Orbán párthű alkotmánybírósága és hűbéres jogászai is tiltakoztak, amitől sokan megijedtek.

A kérdés az, hogy mi az, ami törvénytelen: Orbán egypárti alkotmányellenes alaptörvénye vagy ezt a törvénytelen állapotot megszüntető aktus? Nyilvánvaló, hogy az előbbi, a kérdés az, hogy a nép mit gondol erről, mert a politikai legitimációt az adja, hogy a nép mit fogad el. Mert azt látjuk, hogy politikai elkötelezettség mentén oszlanak meg a jogászi vélemények, ami elég rossz fényt vet az egész jogász szakmára. Azt mindenesetre mindenki érti és tudja, hogy ha Orbán bebetonozott rendszerét nem lehet eltörölni, akkor ellenzéki győzelem esetén sem lehet kormányozni.

Akik most azt állítják, hogy mégis lehet kormányozni, és majd lépésről lépésre lebontják az Orbán-rendszert, s a törvénytelen jogrendet majd lépésről lépésre állítják helyre, azok vélhetően ámítják a szavazókat, mert azt már sokan bebizonyították, hogy ez képtelenség. Egy ilyen ellenzéki kormány fél éven belül megbukna, de legkésőbb az első költségvetés elfogadásánál, amit a bebetonozott orbánista fékek megakadályozhatnak. Az Orbán-rendszerben csak Orbán tud kormányozni, egy ellenzék nem. Ma pedig ellenzékiek már azt is megkérdőjelezik, hogy Polt Péter leváltható-e.


Ha Polt Péter nem leváltható, mert az Orbán-rendszer minden törvénytelen intézkedését törvényesnek köteles elfogadni az ellenzék, akkor a jogállamiság egyik legfontosabb követelménye máris nem teljesül, mert Polt Pétert nemcsak leváltani, hanem a tevékenységét vizsgálat alá kellene helyezni, hogy bíróság döntsön arról, hogy bűnpártolást követett-e el, amikor az államilag szervezett és a világ egyedülálló korrupcióját irányító bűnszervezet ellen nem lépett fel és egyetlen eljárás nem indult.

Egy olyan ellenzéki kormány, amely alatt Polt Péter a legfőbb ügyész és Orbán emberei vannak mindenhol, az első perctől kezdve bukásra, nevetségességre van ítélve, és csak idő kérdése az, hogy az ennek nyomán kialakuló káoszban mikor hoznák vissza a vállukon az emberek Orbán Viktort. Ennél rosszabb forgatókönyv el sem képzelhető. Az pedig tragikus, hogy két hónappal a választás előtt az ellenzék nem adott egy világos és végleges programot arra, hogy mi történne, ha nyer, hogyan törli el az Orbán-rendszer korlátait, hogy egy ellenzéki kormány működni tudjon.

Most bosszulja meg magát az, hogy az ellenzék 12 éven át kollaborált az Orbán-rendszerrel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.