2022. február 5., szombat

MÉG A MAGASPARTOT IS LEBOROTVÁLJÁK AZ ALIGAI ÓRIÁSBERUHÁZÁS KEDVÉÉRT

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ZSUPPÁN ANDRÁS
2022.02.03.


Aliga nevezetes fehér sziklái mesterséges rézsűvé alakulnak át, hogy a tövükben villákat, a tetejükön a tó keleti medencéjét uraló hotelt építsenek. Végre kiderült, hogyan alakítja át a politikaközeli nagyberuházás az egykori pártüdülőt: nemcsak az épített értékek nagyobb része tűnik el, de még a tájkép se marad a régi. A civilek továbbra is tiltakoznak.


Ha nem is annyira ikonikus, mint Dover fehér sziklái, a Balaton keleti oldalának magaspartja különlegesen szép és látványos eleme a tájnak. Balatonvilágostól Balatonfűzfőig hatalmas félkörben meredeken leszakadó magaspart szegélyezi a tavat, amelynek fehér taraja szaggatottan bukkan elő a sűrű növényzetből. A magassága változó, Aliga fölött eléri a tengerszint feletti 130-140 métert, suvadások, vízmosások, mélyutak tagolják. Az itteni üdülőtelepek alkalmazkodtak ehhez a különleges természeti adottsághoz, egy részük a magaspart alatti, mesterségesen feltöltött, keskeny területsávon épült fel, más részük a part tetejére, de a meredélytől óvatosan elhúzódva. Balatonvilágos is ilyen „kétszintes” település, ahol a magaspart tetején sétány fut végig, csodálatos rálátást kínálva az egész félkaréjra és a tóra. A Panoráma-kilátónak nevezett pontról tárul fel legszebben a látvány, amit örökre megváltoztathat az Aligaligetnek elkeresztelt óriásberuházás. Nemcsak egy tekintélyes méretű szálloda felépítése miatt, amit szinte borítékolni lehetett. Napirenden van egy talán még hajmeresztőbb beavatkozás is: hosszú szakaszokon leborotválnák a magaspart élét.

Legutóbb tavaly nyáron foglalkoztunk Balatonaligával, amikor még nem lehetett tudni, hogy az egykori pártüdülő, a mai Club Aliga területét hogyan alakítja át az erős kormányzati hátszéllel rendelkező, nemzetgazdasági szempontból kiemelt minősítésű, 8,3 milliárd forintos közvetlen állami támogatást is elnyerő óriásprojekt. Már akkor látszott, hogy az aligai magaspart alatt rejtőző elvarázsolt, különleges hangulatú világot nagyrészt elsöpri a fejlesztés: hűlt helyét találtuk Aliga 2 villasorának, amely az 1970-es évek évek kivételesen kvalitásos, kései szocialista modern együttese volt, valamint a Csongor és a Tünde Szállónak, amely a magyar Monte-Carlo koncepciója jegyében épült 1943-44-ben az Olgyay fivérek tervei szerint. Az is sejthető volt, hogy a bontás nem fog megállni ezen a ponton, és hogy nagy építkezés is jön: kikötő- és strandfejlesztés, új hotel, valamint parcellázások. A 2020. augusztus 7-i kiemelő kormányhatározat Club Aliga fejlesztését kivonta a szokásos hatósági eljárások, valamint a településrendezési eszközök előírásai alól...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.