2022. február 18., péntek

KIHÍVÁSOK ÉS LEHETŐSÉGEK AZ ERDÉLYI FÜGGETLEN SAJTÓBAN: MIRE VÁLLALKOZIK A TRANSTELEX?

MÉRCE
Szerző: JUHÁSZ B. KINCSŐ
2022.02.18.


Szerdán beadta felmondását az erdélyi Transindex hírportál minden újságírója. Felmondásukról közleményben értesítették olvasóikat, a szűkülő erdélyi magyar szólásszabadság és nyilvánosság tereire hivatkozva, és arra, hogy a jelenlegi felállásban nem látják biztosítva újságírói függetlenségüket. Nem sokkal később kiderült: az újságírók nagy része Transtelex néven indít lapot a Telexszel együttműködésben, közösségi finanszírozásból.

Mi vezetett ide, illetve hogyan viszonyulhatnak ehhez a váltáshoz a lap erdélyi olvasói, akik számára nem csupán újságként, de a közösségi emlékezet, a nyilvánosság történetének egy hordozójaként is funkcionált a lap?

Orbánék fojtó ölelése

Erdély egyik legrégebbi magyar nyelvű hírportálja az egykori Index elődjének számító Internetto mintájára alakult 1999-ben, Kolozsváron. A tömbházlakásban indult szerkesztőséget a kétezres évek elejétől aztán szokatlan felállásban két jogi entitás, a Média Net KFT és a Média Index Egyesület tartotta fenn. A lap és a hozzá tartozó portál azóta funkcionált hírfelületként és vitafórumként – az internetes fórum formátumát (Disputa), majd a vélemény- és publicisztikarovat különböző formátumait (Holt Költők, Wélemény, Plakátmagány) alkalmazva adott teret erdélyi közéleti témák megvitatásának. Fontos része a lapcsaládnak az Adatbank is, amely többek között nyilvánosan elérhető, Erdélyhez kapcsolódó bibliográfiákat, statisztikákat, kiadványokat rendszerez, de térképekhez, és egy alapos szótárhoz is hozzáférhet a felhasználó. A portálon megjelenő, részletesebben tárgyalt témák alapvetően liberális és baloldali szempontokat tartottak szem előtt – ezek egy jobbra tolódó közbeszédben különösen fontosnak bizonyultak.

Ahogy azt a Mércén korábban megírtuk, a Transindex 2021 októberében támogatási felhívást tett közzé – ekkor tűnt úgy, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetségtől (RMDSZ) érkező támogatások csökkenése miatt a lapot kiadó Média Index Egyesületnek a közösségi finanszírozás mellett kell döntenie. Már októberi felhívásukban is jelezték az egyre nyilvánvalóbbá váló helyzetet:

az erdélyi magyar sajtóban dolgozóknak egyre nehezebb megőrizni függetlenségüket, a sajtóorgánumok nagy részét a Demeter Szilárd vezette, NER-hez köthető Erdélyi Médiatér Egyesület pénzeli, egy kisebb részük pedig az RMDSZ és a párthoz köthető Communitas Alapítvány többnyire kimondatlan feltételekhez, elvárásokhoz kötött támogatását élvezheti, még kisebb részüket tartja fenn egyesület vagy cég...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.